Slachtoffer aanslagen 22/3: "Die foto gaf mijn familie 9 uur lang hoop"

De Indiase stewardess Nidhi Chaphekar is een jaar na de aanslag in Zaventem nog steeds niet hersteld, maar heeft wel geleerd om opnieuw van het leven te genieten. "Het was een moeilijk jaar met veel ups en downs. Ik kan nog steeds niet op mijn rechtervoet lopen, maar ik heb geleerd om opnieuw van het heden te genieten", reageert de vrouw die op een van de meest iconische foto's van de aanslagen stond.

De Indiase stewardess Nidhi Shaphekar blikt in haar appartement in Mumbai terug op het voorbije jaar. Een foto van de stewardess net na de aanslag in Zaventem werd een van de meest iconische beelden van de aanslagen in Zaventem en Brussel.

"Het was een heel moeilijk jaar met veel ups en downs. Ik was een totaal onafhankelijke vrouw. Na de aanslag was ik die onafhankelijkheid helemaal kwijt", aldus de moeder van twee tieners.

"Als je zoiets meemaakt, moet je achter je laten. We kunnen niet blijven voortleven met negatieve gedachten. Nu moet ik van het heden genieten. Dat heb ik in een heel jaar geleerd. Ik heb geleerd hoe je van het heden kan genieten, want wat gebeurd is, is gebeurd. Het zal met jou sterven, dat kan je niet met woorden beschrijven."

Revalidatie gaat nog een hele tijd door

Nidhi Shaphekar is bijzonder dankbaar voor alle steun die ze het voorbije jaar heeft gekregen.

"Mentaal voel ik me bijna perfect. Mijn familie steunt mij, de leden van mijn organisatie steunen mij en de hele wereld steunt mij. Wat kan je meer verlangen?", zegt de 43-jarige stewardess.

"Er is zo veel steun dat het je niet toelaat om te denken dat je mentaal ziek bent. Lichamelijk ben ik bijna 70 procent in orde. Ik heb alleen nog problemen met mijn rechtervoet. Ik kan er niet op stappen en er moet nog een stuk bot worden in geplaatst."

Die foto heeft mijn leven gered

Nidhi Shaphekar is achteraf bekeken bijzonder blij dat de foto van haar net na de aanslag viraal is gegaan. De foto was voor haar familie het bewijs dat ze nog in leven was.

"Toen de online gezet werd, gaf dat mijn familie 9 uur lang hoop. Ze leeft nog, dachten ze. Toen ze negen uur later vernamen dat ik in het ziekenhuis lag, wisten ze het zeker dat ik nog in leven was", besluit Nidhi Shaphekar.

Meest gelezen