Speurhond ontsnapt in luchthaven Nieuw-Zeeland, "geen andere optie dan hem dood te schieten"

Een speurhond van een beveiligingsbedrijf heeft behoorlijk wat overlast veroorzaakt op de luchthaven van Auckland in Nieuw-Zeeland. Het dier ontsnapte, liep lange tijd in de buurt van de start- en landingsbanen en werd uiteindelijk gedood. Maar dat was niet nodig, vinden dierenrechtenorganisaties.

Grizz - zoals de tien maanden oude speurhond heette - bevond zich vrijdagochtend lokale tijd in een speciale ruimte in het openbare gedeelte van de luchthaven, toen hij er plots "van iets" schrok. Het dier rukte zich los, kon ontsnappen en begon aan het behoorlijk tempo te lopen. Omdat net op dat moment de poort naar het beveiligde gebied van de luchthaven openstond om een vrachtwagen door te laten, raakte de hond bij de start- en landingsbanen.

Zo'n twee uur lang kon de hond niet worden gevonden, wat heel wat problemen veroorzaakte. Zeker zestien vluchten moesten met sterke vertragingen vertrekken. Toen het dier uiteindelijk wel werd opgemerkt, probeerden medewerkers van de luchthaven hem te vangen. "Voedsel, speelgoed, andere honden. Alles hebben we geprobeerd, maar niets leek te werken", zegt Mike Richards, de woordvoerder van de beveiligingsfirma. De luchthaven had naar eigen zeggen "geen andere optie" dan aan de politie te vragen om het dier dood te schieten. 

Maar met die uitleg zijn sommige inwoners van Australië het niet eens. Dierenrechtenorganisatie Safe spreekt van "een onnodige actie". De hond had even goed verdoofd kunnen worden met een verdovingsgeweer van de lokale dierentuin, zo vinden ze. 

Het is nog niet duidelijk van wat Grizz precies wegrende. Het beveiligingsbedrijf is dat naar eigen zeggen nog aan het uitzoeken. 

Meest gelezen