Spontane staking in verschillende Delhaizes in Brussel en Wallonië

De werknemers van verschillende Delhaizewinkels in Brussel en Wallonië hebben spontaan het werk neergelegd. Volgens de stakers is er te weinig personeel, waardoor de rekken minder goed aangevuld worden. Sinds de hervorming bij Delhaize in 2014 moet elke winkel het met 10 tot 15 mensen minder doen.

De staking ontstond vanmorgen spontaan in vier Delhaizewinkels: Léopold III, Defré, Fort Jaco in Ukkel en aan de Dikke Beuklaan in Jette. Met de actie willen ze protesteren tegen de gevolgen van het herstructureringsplan van 2014.

Maar in de loop van de voormiddag kwamen daar al meerdere winkels bij. Intussen hebben werknemers in 17 winkels het werk neergelegd, bericht Le Soir. Andere media houden het voorlopig op 15 vestigingen. De actie zou zich intussen ook uitgebreid hebben naar Vlaanderen, meer bepaald naar Sint-Niklaas. De vakbonden veronderstellen dat de actie zal uitbreiden, dat er dit weekend nog meer winkels zullen sluiten.

"Tien à vijftien mensen minder per winkel"

Het zijn vooral de gevolgen van het herstructureringsplan van juni 2014, dat het vertrek voorzag van 1.800 werknemers, die ongenoegen veroorzaken. "De werknemers zijn het beu", legt Manuel Gonzalez, permanent secretaris van de CNE voor Brussel en Waals-Brabant, uit.

"Elke winkel moet het doen met tien à vijftien mensen minder", zegt Rosetta Scibilia, afgevaardigde van de CNE. "De dienst naar de klanten toe en het aanvullen van de rekken ondervinden daar de gevolgen van, wat ook een invloed heeft op de omzet. Een daling waarvoor de directie van Delhaize de werknemers verantwoordelijk houdt", luidt het. "We vrezen voor een nieuwe ramp in de vorm van een nieuw plan."

Het personeel en de vakbonden vragen dat er meer vast personeel in dienst genomen wordt, in plaats van studenten of tijdelijke krachten. "Het personeel is het beu om goede werkkrachten op te leiden om ze daarna te zien vertrekken", zegt Jan De Weghe van de socialistische vakbond aan VRT Nieuws.

De supermarktketen betreurt de actie, aldus een woordvoerder. "We betreuren dat onze klanten hun boodschappen niet kunnen doen in hun vertrouwde winkel. We hopen op een sneller herneming van de sociale dialoog." De directie heeft de vakbonden uitgenodigd voor overleg.

Meest gelezen