Trump: "Noord-Korea bespeelt ons al jaren", VS sluit militaire actie niet uit

De Amerikaanse politiek van "strategisch geduld" met Noord-Korea is voorbij. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson verklaard tijdens zijn bezoek aan buurland Zuid-Korea. Op Twitter treedt president Trump zijn minister bij: "Noord-Korea gedraagt zich erg slecht." Volgens Tillerson is militaire actie tegen Noord-Korea "een optie die op tafel ligt" indien het land het dreigingsgevaar zou verhogen.

Trumps minister van Buitenlandse Zaken brengt momenteel een driedaags bezoek aan Azië. De bedoeling is om "een nieuwe aanpak" te zoeken voor de relatie met Noord-Korea, na twee decennia van mislukte pogingen om het land te ontwapenen.

Tillerson sprak vanmorgen de Zuid-Koreaanse premier Hwang Kyo-ahn tevens waarnemend president en zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Yun Byung-Se over de toenemende Noord-Koreaanse nucleaire dreiging. Onder Kim Jong-un is de nucleaire activiteit van Pyongyang gevoelig toegenomen. Het afgelopen jaar alleen al deed Noord-Korea twee nucleaire proeflanceringen en lanceerde het land ook zeker twintig ballistische raketten. De laatste lancering dateert van vorige week.

AFP or licensors

"Beleid van strategisch geduld is voorbij"

Tijdens een bezoek aan de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea samen met zijn Zuid-Koreaanse collega sprak Tillerson alvast harde taal. "Laat me heel erg duidelijk zijn: het beleid van strategisch geduld is voorbij. We onderzoeken een nieuw gamma van veiligheids- en diplomatieke maatregelen."

Nog volgens Tillerson zal elke Noord-Koreaanse actie die een bedreiging vormt voor het zuiden beantwoord worden met "een gepaste repliek", als het moet militair. "Als zij de dreiging van hun wapenprogramma verhogen tot een niveau dat volgens ons actie vereist, dan is dat een van de opties", klonk het.

"Noord-Korea gedraagt zich erg slecht"

Tillerson, die gisteren in Tokio al zijn Japanse ambtgenoot Fumio Kishida ontmoette, reist morgen door naar Peking. In afwachting daarvan heeft hij China al opgeroepen om sancties te treffen tegen Noord-Korea. Hij voegde er nog aan toe dat er geen enkele reden is voor China om Zuid-Korea te straffen omdat het gebruik maakt van een geavanceerd anti-afweerrakettensysteem in zijn verdediging tegen Noord-Korea.

Trump onderstreept de woorden van zijn minister van Buitenlandse Zaken op Twitter. "Noord-Korea gedraagt zich erg slecht. Ze "bespelen" de Verenigde Staten al jaren. China heeft weinig gedaan om te helpen."

Meest gelezen