Twee duo's strijden om rectorschap UGent: wie zijn ze?

Twee duo's stellen zich kandidaat om het rectorschap van de UGent over te nemen. Dat blijkt nu de periode waarin kandidaten zich konden melden voorbij is. Naast het al bekende duo Rik Van de Walle en professor Mieke Van Herreweghe werpen ook professoren Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saegher zich in de strijd.

Duo 1

Guido Van Huylenbroeck is momenteel academisch directeur internationalisering aan de UGent, zijn mede-kandidate Sarah De Saegher is verbonden aan de Faculteit Farmaceutische Wetenschappen.

Het kandidatenduo schuift op hun website een aantal prioriteiten naar voren, zoals het inzetten op het verhogen van studiescucces bij studenten. Daarvoor moeten activerende onderwijsvormen uitgewerkt worden, zodat studenten initiatief nemen en zelf hun leerproces in handen nemen, klinkt het.

Ten tweede wil het duo ijveren voor een nieuwe managementstructuur die stoelt op een participatief bestuur veeleer dan centralistisch. "Waarden zoals integriteit en transparantie staan voorop.". Een derde aandachtspunt draait rond duurzaamheid.

Duo 2

Eerder maakten Rik Van de Walle (decaan Faculteit Ingenieurswetenschappen) en professor Mieke Van Herreweghe (Faculteit Letteren en Wijsbegeerte) al hun kandidatuur bekend.

Op hun website leggen de twee kandidaten uit dat ze willen dat de UGent uitgaat van vertrouwen en ook vertrouwen geeft. "Geen "blind vertrouwen", wel een cultuur van vertrouwen gekoppeld aan verantwoordelijkheid", schrijven ze. "Een cultuur waarin UGent'ers uitdagingen durven aan te gaan en daar ook verantwoordelijkheid voor willen opnemen."

Daarnaast pleiten Van de Walle en Van Herreweghe voor meer maatschappelijke betrokkenheid, aandacht voor pluralisme, zorgzaamheid, respect voor mensenrechten en fact checking. Tot slot pleit het duo voor meer samenwerking.

Campagne

Er volgt nu een maand campagne. De eerste stemronde loopt van woensdag 19 tot en met vrijdag 21 april. Het duo dat een tweederdemeerderheid behaalt, is na benoeming door de Raad van Bestuur verkozen. In totaal zijn al data vastgelegd voor maar liefst vijf stemrondes. Het verkiezingsreglement werd grondig gewijzigd tegenover de vorige verkiezingen, zo mogen zowel personeelsleden als studenten stemmen.

Huidige rector Anne De Paepe gaat niet voor een tweede mandaat.

Meest gelezen