Unieke verzameling teksten en prenten over Egypte van Napoleon gaat onder de hamer

In Brussel gaat een volledige collectie van "Description de l'Egypte" onder de hamer. Het gaat om tientallen teksten en prenten die Napoleon Bonaparte begin 19e eeuw liet samenstellen in het zog van zijn expeditie in Egypte.

Fans van Napoleon en Egypte kunnen op 21 maart bij het veilinghuis Henri Godts in Brussel terecht. Die dag gaat daar een complete "Description de l'Egypte" onder de hamer. Dat is de naam van de uitgebreide collectie teksten en prenten die de Franse generaal begin 19e eeuw liet samenstellen na zijn expeditie die hij tussen 1798 en 1801 in Egypte voerde.

Op militair vlak stelde die expeditie dan wel niet veel voor, vanuit een historisch oogpunt was ze bijzonder waardevol. Naast een leger nam Napoleon immers honderden wetenschappers en kunstenaars mee naar het land van de farao's. Zij brachten het land, de inwoners en alle archeologische rijkdommen gedetailleerd in kaart in teksten en met illustraties.

In de jaren die volgden groeide deze schat aan informatie uit tot de "Description de l'Egypte". Die telt naast een set van 26 tekstbundels en 12 grote albums meer dan 880 prenten.

Via een privéverzamelaar heeft Henri Godts de hand op een volledige editie van de "Description de l'Egypte" kunnen leggen. Die moet bij de veiling zeker 20.000 euro opbrengen, maar mogelijk wordt dat een veelvoud van dat bedrag. Het gaat immers om een van de weinige volledige exemplaren in ons land.

Meest gelezen