Van Hecke: "Politici zwalpen te veel naar standpunten die de mensen willen horen"

Standpunten innemen waarvan men denkt dat ze beantwoorden aan wat de mensen willen, het is een kwaal waar te veel politici aan lijden. Dat vindt Mieke Van Hecke, de kersverse lijsttrekker voor de Gentse CD&V. "We moeten mensen net meenemen in een richting die de moeite waard is", zei ze in "De afspraak op vrijdag".

Mieke Van Hecke werd eerder deze week aangeduid als lijsttrekker voor CD&V in Gent bij de gemeenteraadsverkiezingen van eind 2018. Van Hecke is vooral bekend als de ex-topvrouw van het katholiek onderwijs. Maar ze heeft zelf ook ervaring in de politiek. Ze zat in de gemeenteraad van Lochristi, was er ook meer dan een decennium lang schepen en zat ook nog eens negen jaar in het Vlaams Parlement.

Van Hecke is naar eigen zeggen altijd een politica geweest die vasthield aan haar principes. Een eigenschap die ze bij andere politici en partijen steeds minder ziet. Te beginnen bij de zusterpartij van CD&V in Nederland, het CDA, waarvan de lijsttrekker Sybrand Buma tijdens de voorbije kiescampagne danig naar rechts is opgeschoven.

"Dat baart mij enorme zorgen", zei Van Hecke in "De afspraak op, vrijdag". "Moet je nu echt in die richting gaan en met die taal spreken? Het baart me zorgen dat politici ervan uitgaan dat ze moeten opschuiven omdat ze anders kiezers zullen verliezen."

"Erg dat men uit electorale overwegingen principes loslaat"

Van Hecke geeft toe dat er ook in haar partij - als centrumpartij - mensen zijn die eerder rechtse standpunten hebben, "maar ik vind het erg dat men uit electorale overwegingen principes loslaat".

Van Hecke daarentegen wil vasthouden aan haar ideologie: "Ik wil als christendemocraat echt nog christendemocraat zijn met fundamenten. En soms zal ik moeten zeggen: daar sta ik voor en ik wil daar niet van afwijken. Ik mis dat soms bij mensen van mijn partij, bij mensen van de socialistische partijen, bij mensen van de liberale partijen. In sommige standpunten ervaar ik helemaal niet meer de vrijheid waar zij ideologisch achter staan."

Van Heckes oordeel over de huidige politiek is hard: "Men is aan het zwalpen naar een onmiddellijke standpuntinname waarvan men denkt dat ze beantwoordt aan wat de mensen willen, terwijl ik vind dat je mensen mee moet nemen in een richting die de moeite waard is, naar een andere samenleving."

Ze zal haar partij daar ook op blijven wijzen, benadrukte ze. "Ik heb intern bij herhaling mijn vinger opgestoken." Na enige aarzeling geeft ze een voorbeeld: de hoofddoekendiscussie. "Dat was zo'n non-issue, zo'n polarisering waarbij men mensen tegen elkaar opzet, wegens een hoofddoek godbetert. In die zaken ben ik echt heel rechtlijnig."

Meest gelezen