Voormalig Britse minister Osborne wordt hoofdredacteur Evening Standard

George Osborne, minister van Financiën onder ex-premier David Cameron, wordt vanaf begin mei hoofdredacteur van de Londense krant Evening Standard. Niet iedereen juicht de combinatie van de tweede en de vierde macht toe. Osborne, die zijn job verloor nadat Theresa May haar intrede in Downing Street had gedaan, blijft ook zetelen in het parlement.

In een verklaring op de website van de krant kondigde George  Osborne aan dat hij als "leider van een team toegewijde en onafhankelijke journalisten" zal blijven ijveren voor "de belangen van alle Londenaren".

Waarnemers verwachten dat de krant voortaan nog minder kritisch zal staan tegenover het beleid van de Conservatieven. Mediajournalist Amol Rajan van de BBC denkt dan weer dat Osborne juist wel hard zal zijn voor de regering-May om zich te wreken voor zijn ontslag.

Voorts vragen zij zich af of een en ander te combineren valt: de parlementaire verantwoordelijkheid, de redactionele lijn en het freelancewerk. Osborne is immers ook nog "raadgever" bij het investeringsbedrijf BlackRock. Partijleider Jeremy Corbyn van Labour bestempelde het beoogde multitasken van Osborne als "een grap" en een "aanfluiting van de zogenaamde neutraliteit van de media".

Osborne zal vier dagen per week voor de krant werken, die dagelijks om 11.00 uur wordt gedrukt. Hij heeft dus nog tijd zat om dan op de parlementsbank te gaan zitten.

Meest gelezen