Wifi met licht: 100 keer sneller, nooit overbelast. Over enkele jaren is het mogelijk

Draadloos internet dat nooit vertraagt en moeiteloos honderd keer sneller is dan de beste wifiverbindingen vandaag. Volgens onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) in Nederland is het binnen handbereik en ook nog vrij eenvoudig en betaalbaar te realiseren. Ze bedachten namelijk een wifinetwerk dat via infraroodstralen het signaal doorgeeft.

Niets zo hatelijk als trage wifi. Een bron van ergernis die bijna iedereen kent. De draadloze apparaten in huis consumeren steeds meer data, en het worden er steeds meer. In een gezin van vijf zitten de ouders en de drie kinderen soms tegelijk achter een ander scherm: te kijken, te downloaden, muziek te luisteren, of alles tegelijk. En soms loopt het dan vast.

Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven hebben nu een verrassende oplossing bedacht: een draadloos netwerk gebaseerd op infraroodstralen. Dat is de straling die ook in de meeste afstandsbedieningen van de televisie zit.

Supersnel downloaden

De capaciteit is enorm. In proefopstellingen is een downloadsnelheid van meer dan 40 Gbit/s gehaald. Of simpeler uitgelegd: een volledige film op DVD zou in 1 seconde gedownload kunnen worden.

Gedaan met kijken naar zandlopers of tijdsbalken, in plaats van naar de film zelf. Het gaat veel sneller dan klassieke wifi, omdat die gebruikmaakt van radiosignalen. De frequentie van het licht is veel hoger dan die van radiogolven, en daardoor ook de downloadsnelheid.

Eenvoudig en goedkoop

Bovendien krijgt elke gebruiker zijn eigen lichtstraal, met volle capaciteit. Klassieke wifi is een bundel radiogolven, waarvan elke gebruiker een deel krijgt.

Hoe meer gebruikers, hoe kleiner het deel, hoe trager het internet. Vergelijk het met een taart: hoe meer eters, hoe kleiner de stukjes taart. Via “lichtwifi” krijgt iedereen altijd de volle taart.

Het in Eindhoven bedachte systeem is eenvoudig en in principe goedkoop van opzet. De draadloze data komen van enkele centrale "lichtantennes", bijvoorbeeld aan het plafond. Deze antennes kunnen lichtstralen, die worden aangevoerd via een glasvezel, heel nauwkeurig richten naar onze smartphone, tablet of computer. De camera op dat toestel kan dienen als ontvanger.

Nadeel is ook een voordeel

Maar er zijn ook nadelen aan het systeem. Licht kan niet door een fysieke hindernis, radiogolven wel. Eén klassiek “wifibakje” volstaat daarom om een heel huis van internet te voorzien, want de radiogolven gaan dwars door de muren.

“Lichtwifi” stopt aan elke muur. Dus is er in elke kamer een aansluiting nodig. Maar, we zijn in Nederland, en om het met voetballer Johan Cruijff te zeggen: “Elk nadeel heb zijn voordeel”. “Lichtwifi” is wel veiliger, want de draadloze internetverbinding is niet vanop straat te hacken.

Nog even geduld

De onderzoekers verwachten dat het nog zeker 5 jaar zal duren voordat de nieuwe technologie in de winkels ligt. Ze verwachten dat apparaten met hoge dataconsumptie, zoals videobeeldschermen, laptops of tablets, als eerste zullen worden aangesloten op dit nieuwe soort draadloze net.

Het net zelf zal eerst geïnstalleerd worden op plekken waar veel mensen in een grote ruimte samen zitten: een landschapskantoor, of wie weet, een treincoupé.

Meest gelezen