Zeker 42 doden na luchtaanval op moskee in Syrië

In een dorp in de buurt van Aleppo zijn gisterenavond zeker 42 mensen om het leven gekomen bij een luchtaanval op een moskee. De meeste slachtoffers zijn burgers, meldt het Syrische Observatorium voor Mensenrechten. Tientallen mensen raakten daarnaast gewond.

Wie verantwoordelijk is voor de aanval is momenteel nog onduidelijk. In het gebied voeren gevechtsvliegtuigen van de Syrische en Russische luchtmacht regelmatig aanvallen uit. Ze bestrijden daar gewapende tegenstanders van de regering van de Syrische president Bashar al-Assad.

Maar ook de door de VS aangevoerde internationale coalitie valt in Syrië extremistische groepen aan. Daartoe behoort de aan Al Qaeda gelinkte militie Tahrir al-Sham (ex al-Nusra Front), die in het noorden en noordwesten van Syrië stellingen bezet. Sinds het begin van het jaar zijn bij luchtaanvallen tientallen kopstukken van de extremistische groepen gedood.

De Verenigde Staten geven toe dat ze in het noorden van Syrië een luchtaanval hebben uitgevoerd tegen terreurnetwerk Al Qaeda, maar ze ontkennen dat ze bewust een moskee zouden hebben geviseerd. "Het gebouw dat ons doelwit was, bevindt zich op 15 meter van een moskee die nog steeds rechtstaat", klinkt het.

De luchtaanval vond plaats in het dorp al-Jinneh ten westen van Aleppo, waar de gelovigen waren samengekomen voor het avondgebed. Volgens lokale activisten bevonden zich op het ogenblik van het bombardement 300 mensen in de moskee.

Meest gelezen