100.000 euro voor duik naar Titanic, maar wat blijft nog over van het "onzinkbare" schip?

Zo'n 100.000 euro. Dat bedrag zal u moeten neertellen als u volgend jaar een uitje wil maken naar het wrak van de Titanic. Een Britse touroperator plant vanaf mei 2018 namelijk enkele excursies. Misschien wel de laatste kans om nog een glimp op te vangen van het legendarische schip. Bijna 105 jaar na de fatale aanvaring met een ijsberg valt het wrak stilaan uiteen en lijkt het gedoemd om definitief te verdwijnen.

In de nacht van 14 op 15 april 1912 zonk de Titanic op haar eerste reis. Sindsdien ligt het schip bijna 4 kilometer onder het wateroppervlak op de bodem van de Atlantische Oceaan, op zo'n 600 kilometer van de kust van Newfoundland.

Touroperator Blue Marble Private biedt vanaf mei 2018 een reeks excursies met een duikboot naar de laatste rustplaats van de Titanic. Het is alweer van 2012 geleden - toen naar aanleiding van de 100e verjaardag van de ramp - dat er nog gedoken werd naar het wrak. Prijskaartje: een kleine 100.000 euro per persoon.

Maar wat zullen de gegadigden aantreffen? In de eerste plaats liep de Titanic al bijzonder zware averij op tijdens haar finale duik 105 jaar geleden. Het schip brak in tweeën en het achtersteven implodeerde bij het zinken volledig. Bij vorige excursies werd dan ook vooral het voorsteven onderzocht, omdat dat deel min of meer intact bleef. Beide wrakstukken liggen op 600 meter van elkaar verspreid op de zeebodem.

(lees verder onder filmpje: animatie van zinkproces Titanic)

Grand Staircase

"U zal glijden over het dek van het schip en over de beroemde grote trappenhal", maakt de touroperator reclame op zijn website. Maar van die eens zo elegante "grand staircase" onder de wereldberoemde glazen koepel blijft vandaag nog maar weinig over.

De hele houten structuur begaf het mogelijk al voor een belangrijk deel toen het schip de zeebodem raakte. Het hout zelf is in de loop der jaren langzaam vergaan. Waar eens de passagiers uit de eerste klasse in vol ornaat over de treden schreden, gaapt nu een groot gat.

(lees verder onder foto: de trappenhal vroeger en nu) 

Gulzige bacterie: de halomonas titanicae

Maar er is meer aan de hand. Tot oceanograaf Robert Ballard het wrak van de Titanic in 1985 ontdekte, gingen experts ervan uit dat de immense druk op 3.800 meter diepte en het gebrek aan licht zou helpen om het schip te preserveren. Niets bleek minder waar.

Op het wrak werd namelijk een bacterie ontdekt die bijzonder goed gedijt in de gegeven omstandigheden. De bacterie kreeg de naam halomonas titanicae. Het micro-organisme doet zich te goed aan al het ijzer van de Titanic, waardoor poreuze roestformaties ontstaan die uiteindelijk als poeder uiteenvallen.

Gedurende de opeenvolgende duikexcursies in het verleden zagen wetenschappers de toestand van de Titanic er steeds meer op achteruitgaan. Het kraaiennest - waaruit de uitkijkers de avond van de 14e april 1912 de ijsberg spotten - is bijvoorbeeld op die manier sinds de ontdekking van het wrak verdwenen.

(lees verder onder foto: roestformaties op het dek van de Titanic)  

Hoelang nog?

Hoelang het scheepswrak nog te gaan heeft, is niet duidelijk. Schattingen lopen uiteen van nog een paar jaar tot enkele tientallen jaren. Maar hoe dan ook is het een kwestie van tijd. Kan het schip gered worden? Het scheepswrak naar bovenhalen is sowieso geen optie. Volgens wrak-ontdekker Ballard kan wel een speciale verf aangebracht worden om het wrak te behouden en dat hoeft volgens hem niet eens zoveel te kosten. Maar zo'n operatie staat kennelijk niet meteen gepland.

Een van de redenen achter de reeks excursies volgend jaar is dan ook om enerzijds na te gaan hoeveel schade er sinds de laatste duik is bijgekomen, en anderzijds zullen specialisten mee duiken met de toeristen om nieuw beeldmateriaal te schieten van de Titanic met de bedoeling om een 3D-model van het wrak te maken. De excursies zullen in elk geval alle UNESCO-regels met betrekking tot de Titanic-site respecteren, belooft de organisator. Sommige experts beschuldigen vorige expedities er namelijk van extra schade te hebben veroorzaakt.

Kippenvel

Vooraleer u denkt dat de 100.000 euro voor een ticket weggesmeten geld zou zijn: er valt wel degelijk nog heel wat moois te bezichtigen in het wrak van de Titanic. Een van de best bewaarde plaatsen zijn bijvoorbeeld de Turkse baden, een van de meest luxueuze en meest weelderige kamers van het luxeschip.

In 2005 dook regisseur James Cameron voor een laatste keer naar het wrak. Tijdens die excursie kon de ploeg van Cameron vaststellen dat heel wat decoratieve elementen en meubelonderdelen van de Turkse baden zo goed als intact zijn gebleven. Zoveel moois, van zoveel jaren geleden, zo diep in de Atlantische Oceaan. Een kippenvel-moment, beschreef Cameron die ervaring.

Meest gelezen