1 jaar Turkije-deal: 1.500 vluchtelingen en migranten teruggestuurd naar Turkije

De deal tussen Europa en Turkije is vandaag één jaar oud, maar het laatste jaar zijn er slechts 1.500 vluchtelingen en migranten vanuit Griekenland teruggestuurd naar Turkije. Omgekeerd zijn er vanuit Turkije een kleine 4.000 vluchtelingen hervestigd in Europa. Daarvan zijn er bijna 250 in België beland.
AFP or licensors

Volgens de deal die de Europese Unie met Turkije sloot op 18 maart 2016, zouden alle vluchtelingen die na 20 maart 2016 op de Griekse eilanden aankomen, teruggestuurd worden naar Turkije. Voor de Turkijedeal kwamen gemiddeld zo'n 1.700 mensen per dag aan op de Griekse eilanden, nu zijn dat er nog 43 per dag. De EU benadrukt dat op die manier levens gered worden. Voor de deal verdronken in één jaar tijd 1.100 mensen om in de Egeïsche Zee, na de deal nog 70.

In totaal kwamen vorig jaar nog zo'n 25.000 vluchtelingen en migranten aan, waarvan er er een kleine 1.500 teruggestuurd werden. Een mogelijke verklaring voor dat lage aantal is dat de Griekse rechtbanken vinden dat Turkije niet veilig genoeg is.

De deal zegt ook dat voor elke teruggestuurde Syriër een andere teruggestuurde Syrische vluchteling van Turkije naar Europa mogen komen. Vorig jaar zijn er zo 3.700 vluchtelingen naar Europa gekomen, waarvan er 240 naar België. De spreiding van de vluchtelingen blijft voor verschillende EU-lidstaten een moeilijke kwestie.

Omdat de overeenkomst met Turkije eigenlijk niet uitgevoerd wordt zoals voorzien, groeit het aantal vluchtelingen op de Griekse eilanden, die in erbarmelijke omstandigheden moeten leven, zegt Vanessa Saenen van de VN-vluchtelingenorganisatie in "Bonus" op Radio 1. "Dat zorgt voor ontzettend veel frustratie, spanning en af en toe geweld. De situatie zit muurvast. UNHCR zegt al lang: "Kijk, Europa moet hier echt wel veel meer solidariteit aan de dag leggen"."

"Hoe meer je grenzen sluit, hoe meer smokkelaars profiteren"

De vluchtelingenstroom is wel sterk verminderd, maar dat is een combinatie van de deal met Turkije en het feit dat de Balkanlanden hun grenzen gesloten hebben, zegt Saenen. "Behalve op een clandestiene manier met smokkelaars raken vluchtelingen daar niet meer door. Hoe meer je grenzen sluit, hoe moeilijker je het maakt om toegang te geven, hoe meer smokkelaars daarvan profiteren."

Meest gelezen