"Terugschroeven VS-steun aan VN leidt tot wereldwijde ramp"

Volgens de Verenigde Naties dreigt er een wereldwijde humanitaire catastrofe als de Verenigde Staten zoals aangekondigd hun financiële steun aan de VN drastisch zouden terugschroeven. VS-president Donald Trump zou zijn betalingen aan de VN willen halveren, net op een ogenblik dat nu de wereld kampt "met de grootste humanitaire crisis in meer dan 70 jaar".

Stephen O'Brien, de vicesecretaris-generaal van de VN voor Humanitaire Zaken, heeft een verontrustend beeld geschetst van de situatie in de wereld voor de VN-Veiligheidsraad. O'Brien was net terug van een rondreis door enkele landen in crisis.

Volgens hem is het aantal mensen dat in Jemen bedreigd wordt door hongersnood op enkele maanden tijd gestegen van vier naar zeven miljoen. In het door burgeroorlog geteisterde Zuid-Soedan zijn 7,5 miljoen mensen afhankelijk van voedselhulp, onder hen een miljoen kinderen. In Somalië ligt dat aantal op meer dan zes miljoen en in het noorden van Kenia worden meer dan vier miljoen mensen bedreigd door voedselonzekerheid.

Voeg daar de vluchtelingencrises rond Syrië, Irak en Afrikaanse landen bij en de wereld kampt met de "grootste humanitaire crisis sinds de oprichting van de VN 71 jaar geleden".

Wat O'Brien nog het meest zorgen baart, is evenwel dat de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump de bijdrage van zijn land aan die VN-steun zo goed als met de helft wil verminderen.

Trump snoeit in internationale hulp

Met hoeveel de de VS de steun aan de VN wil verminderen, is nog niet duidelijk, maar volgens Mick Mulvaney, de begrotingsdirecteur van het Witte Huis, gaat het om "a lot" (veel).

Ok, nu is de VS met negen miljard dollar vorig jaar de grootste donor aan de Verenigde Naties. Dat is dan wel slechts 0,1% van het federale budget van de VS (cijfers van The Washington Post), maar Amerika draagt wel 28% bij van het VN-budget voor vredesoperaties en 22% van dat voor humanitaire hulp.

Als Trump daar nu abrupt het mes inzet, is dat een forse hap uit die VN-budgetten en "gaan veel arme mensen gewoon overal ter wereld sterven van honger en ziekte, zullen kinderen niet meer naar school gaan en zal dat leiden tot nog meer vluchtelingen en instabiliteit", aldus O'Brien. Bovendien zouden andere landen het voorbeeld van de VS kunnen volgen en ook minder geld overdragen.

Los van de humanitaire gevolgen, hebben tal van Amerikaanse generaals en experten inzake buitenlands beleid en defensie onlangs ook gesteld dat dat zware gevolgen zou hebben voor de nationale veiligheid van de VS zelf. Als Amerika de VN financieel laat schieten, zal de strijd tegen het terrorisme bemoeilijken en zullen andere landen minder geneigd zijn om Washington te steunen in andere kwesties zoals Syrië, Noord-Korea of de Zuid-Chinese Zee.

Meest gelezen