App controleert of chauffeurs handenvrij bellen

Een transportbedrijf uit Kalmthout rust als eerste in België zijn vrachtwagens uit met de app Freeedrive. Die moet controleren of de chauffeurs handenvrij bellen als ze achter het stuur zit. "Ze werken om een vrachtwagen te besturen, niet om hun Facebook te checken tijdens hun uren, dat weten ze ook wel."

De chauffeurs kunnen de app installeren op de smartphone van het werk. "Op het moment dat de vrachtwagen rijdt en de chauffeur neemt zijn smartphone vast, worden ze op allerlei manieren gesensibiliseerd", legt Chris Delcroix, zaakvoerder van DBT Logistics, uit in "Bonus" op Radio 1.

"Ze horen een waarschuwing te horen dat ze gevaarlijk gedrag vertonen en dat ze hun toestel opzij moeten leggen. Dat blijft weerklinken tot ze dat effectief doen. Ze krijgen een notificatie op hun gsm en ze krijgen ook een score, waardoor ze zelf inzicht kunnen krijgen in hun smartphonegedrag."

Het bedrijf wil met de app de chauffeurs wijzen op de maatschappelijke verantwoordelijkheid die ze hebben, al zijn ze zich volgens Delcroix daar zelf ook van bewust. "Ik heb de indruk dat de meeste chauffeurs het initiatief positief onthalen. Ze werken bij ons om een vrachtwagen te besturen, niet om hun Facebook te checken tijdens hun uren, dat weten ze ook wel." Het gebruik van de app is niet verplicht, maar volgens Delcroux heeft nog geen enkele chauffeur geweigerd om ze te installeren.

Ook andere bedrijven zouden interesse hebben in Freeedrive, een app ontwikkeld door een Belgische start-up.

De Belgische politie schreef in 2015 meer dan 108.000 pv’s uit voor het gebruik van de gsm achter het stuur. Ruim 30.000 daarvan gingen naar chauffeurs van vrachtwagens, schrijft De Standaard. Volgens het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) is gsm-gebruik achter het stuur een steeds meer voorkomende oorzaak van verkeersongevallen.

Meest gelezen