Bendadi: "Voor mij is er een een periode voor 22 maart, en een periode na 22 maart"

“Voor mij is er een periode voor 22 maart, en een periode na 22 maart.” Zoals iedereen, was journaliste Samira Bendadi (MO Magazine) geschokt door het blinde geweld van de aanslagen in Zaventem en Brussel. Zoals iedereen voelt ze ook angst voor de toekomst van haar kinderen, in een wereld die verscheurd wordt door conflicten, vertelt ze. Maar voor haar komt er nog een dimensie bij: “De daders van de aanslagen in Brussel hadden dezelfde afkomst, dezelfde religie als ik", vertelt ze in "Bonus" op Radio 1.
AFP PHOTO

"Er zijn al heel lang problemen voor mensen met een islamitische achtergrond. Maar nu leek het alsof het bewijs geleverd was dat we niet deugden. En vooral voor de kinderen en de jongeren in onze maatschappij vind ik dat heel erg. Mijn kinderen worden constant aangesproken op het feit dat ze moslim zijn, soms met goede bedoelingen, hoor. Maar ze krijgen de boodschap: jij bent anders. En dat anders-zijn is iets negatiefs.” Veel moslimjongeren ervaren een gevoel van uitsluiting, ervaart Bendadi. “Bij Awel, de jongerentelefoon, komen telefoontjes binnen van kinderen die bang zijn om gepest te worden.”

Zelf is ze pas op haar twintigste vanuit Marokko naar België verhuisd. “Die vanzelfsprekendheid van "ik hoor hier thuis", ben ik toen kwijtgeraakt. Ik heb altijd gedacht dat mijn kinderen die wel zouden hebben hier in België. Maar dat is niet zo. Het lijkt alsof we in herhaling vallen, alsof we geen enkele vooruitgang hebben gemaakt.” Als we niet oppassen, verliezen we een hele generatie, waarschuwt ze.

Polemieken

Bendadi wijst met een beschuldigende vinger naar de politiek. “Ja, er zijn problemen. Maar politici lijken zich te verliezen in polemieken over alles en nog wat: hoofddoeken, het Offerfeest, onderwijs, dubbele nationaliteit… Er gaat geen week voorbij of er is wel een moslim-stormpje. Nooit wordt er iets rustig besproken, met het oog op langetermijnoplossingen. Er wordt veel geruzied op sociale media, maar de uitsluitende stem klinkt het hardst.”

"We moeten jongeren méénemen", vindt ze. En onderwijs is daarvoor cruciaal. “Laat merken dat je investeert in die jongeren. Zorg dat je diagnoses kloppen. Alle problemen worden nu gerelateerd aan taalachterstand, of aan de ouders. Maar werk ook aan de oriëntatie van de kinderen. Stimuleer ze om te doen waar ze goed in zijn. Leg de lat hoog, maar maak hem niet onmogelijk.”

"Dag van de Waardigheid"

Het onbehagen dat Bendadi voelt sinds de aanslagen in Brussel, leidt tot een burgerinitiatief, "De Dag van de Waardigheid", nu zondag 19 maart in Bozar. “We proberen mensen te verzamelen met heel verschillende achtergronden. Kunstenaars en intellectuelen, Vlamingen en Franstaligen, met verschillende profielen en etnische achtergronden:  van psychologe Birsen Taspinar tot VUB-rector Caroline Pauwels.

"We willen luisteren naar elkaar, analyses maken, en een strategie uitstippelen voor de toekomst. Zonder taboes. Maar niet door anderen in de verdediging te drukken. Want dat is ontzettend uitputtend, en slecht voor de samenleving.”

Meest gelezen