Bonte: "Licht burgemeester en politie in als Syriëstrijder vrijgelaten wordt"

Gevangenisverantwoordelijken moeten de burgemeester en politiechef inlichten wanneer een teruggekeerde Syriëstrijder vrijgelaten wordt, vindt burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A). Bonte heeft nu een wetsvoorstel ingediend voor zo'n informatieplicht, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws. "Ik denk dat ook meneer Bonte zal moeten toegeven dat we tegenover één à twee jaar geleden veel vooruitgang geboekt hebben", reageert minister van Justitie Koen Geens (CD&V) aan VRT Nieuws.

Volgens Bonte ervaren lokale besturen en politiediensten "om de haverklap een fundamenteel tekort aan informatie om op een adequate manier de openbare veiligheid tegen de potentiële dreiging van teruggekeerde Syriëstrijders te verzekeren."

"De regering heeft wel geprobeerd om de informatie-uitwisseling over teruggekeerde Syriëstrijders te regelen (de zogenaamde Foreign Terrorist Fighters-richtlijn) door een omzendbrief." En ook het college van Procureurs-generaal heeft een aantal richtlijnen vastgelegd, zegt Bonte. Daarin staat de informatiedoorstroming naar en de samenwerking met de lokale autoriteiten centraal.

Maar volgens Bonte loopt het in de praktijk nog vaak stroef. "Uit de verklaringen van de burgemeesters is het duidelijk dat deze richtlijnen niet of nauwelijks opgevolgd worden wat leidt tot een informatietekort, waardoor de zichtbare opvolging een onrealistische opdracht wordt."

Hij heeft nu een wetsvoorstel ingediend, waarin hij een informatieplicht oplegt aan de gevangenisverantwoordelijken. Hij wil dat ze de zonechef en burgemeester inlichten over de straf die teruggekeerde Syriëstrijders opgelegd krijgen en of die straf effectief uitgevoerd wordt. Ook wanneer de gedetineerde de gevangenis (tijdelijk) verlaat, moet de politie en de burgemeester op de hoogte gebracht worden, vindt Bonte. 

"Veel vooruitgang tegenover één à twee jaar geleden"

"Wij proberen systematisch die communicatie te verbeteren. Er is een koppeling van de databank van de gevangenissen met de lokale politie. Zij kunnen die databank systematisch raadplegen. In een aantal gevallen krijgen ze ook een automatische mail van het gevangeniswezen dat er iemand in voorlopige vrijheid is gesteld of in voorlopige hechtenis een enkelband heeft gekregen. Wij doen wat we kunnen om zo snel mogelijk nog beter te doen, maar ik denk dat ook meneer Bonte zal moeten toegeven dat we tegenover één à twee jaar geleden veel vooruitgang geboekt hebben", reageert minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op het wetsvoorstel van Bonte.

Meest gelezen