Dader incident op luchthaven Orly "wou sterven voor Allah"

De man die vanochtend op de luchthaven van Orly nabij Parijs is doodgeschoten door militairen, was wellicht van plan om een terroristische aanslag te plegen. Het gaat om een 39-jarige moslim die eerder betrokken was bij criminele feiten, maar die onlangs geradicaliseerd was. Eerder op de dag had hij ten noorden van Parijs het vuur geopend op enkele agenten.

Vanavond heeft de procureur van Parijs François Molins (foto in tekst) meer uitleg geven over de twee schietincidenten vandaag nabij de Franse hoofdstad. De dader is de 39-jarige Ziyed Ben Belgacem, een in Frankrijk geboren moslim.

Volgens Molins probeerde de man vanochtend een vrouwelijke soldaat te overmeesteren op de luchthaven van Orly nabij Parijs. Hij had een revolver bij zich en probeerde de vrouw te gijzelen en haar wapen buit te maken. Daarop werd hij door twee andere militairen doodgeschoten.

De man zou daarvoor geroepen hebben: "Leg uw wapens neer, ik ben hier om te sterven voor Allah. Hoe dan ook gaat er doden vallen". Hij zou ook een zak met een fles met brandstof bij zich gehad hebben. Korte tijd daarvoor had de man ten noorden van Parijs het vuur geopend op een politiepatrouille en had hij een auto gestolen.

AFP or licensors

Geradicaliseerde crimineel?

Ben Belgacem past in het beeld van gewelddadige criminelen die zich op bepaald moment laten radicaliseren. Dat was ook het geval bij de daders van de aanslagen in Zaventem en Maalbeek vorig jaar.

De dader was bekend bij de politie- en veiligheidsdiensten in Frankrijk. Zo had hij een aantal gewelddadige overvallen en drugsfeiten op zijn kerfstok en van maart tot november vorig jaar zat hij in de gevangenis.

Toch was hij de voorbije jaren ook steeds meer verdacht van radicale ideeën. Zo werd hij in de nasleep van de aanslagen van november 2015 in Parijs een tijdje gezocht door de veiligheidsdiensten.

Hollande heeft lof voor de politie

De Franse president Hollande heeft intussen op Twitter de moed van de politie en militairen bejubeld. "Ik juich de moed en effectiviteit toe van de politie en het leger tegen de geweldpleging van een bijzonder gevaarlijk individu."

Meest gelezen