G20-top veroordeelt protectionisme niet meer, VS ligt dwars

In de Duitse stad Baden Baden is een top van de ministers van Financiën van de 20 belangrijkste economieën ter wereld in mineur geëindigd. De schaduw van "America First" verhinderde een veroordeling van protectionisme. Ook inzake klimaat zitten de Verenigde Staten onder president Donald Trump niet langer op dezelfde lijn als de andere economische grootmachten.
De Duitse voorzitter Wolfgang Schäuble kan niet echt tevreden zijn

De niet echt hartelijke ontmoeting tussen VS-president Donald Trump en de Duitse bondskanselier Angela Merkel van gisteren kreeg vandaag een vervolg in het koele klimaat op de bijeenkomst van de G20 in Baden Baden.

Vorig jaar riepen de deelnemers nog op om "alle vormen van protectionisme te veroordelen", maar die bepaling werd nu niet herhaald in de overigens erg lauwe slotverklaring. Soms is wat er niet staat in een tekst veelzeggender dan wat er wel in staat en dat bleek nu het geval.

Voorzitter Duitsland had graag meer krachtige taal gehad, maar stuitte daarbij op het "America First" van president Donald Trump (foto in tekst). Zijn minister van Financiën Steven Mnuchin heeft de slottekst gevoelig kunnen afzwakken, ondanks tegenwind van de Europese landen en van China.

Sinds zijn aantreden eind januari heeft Trump de deelname van zijn land aan het TPP-vrijhandelsakkoord in de Stille Oceaan ingetrokken en wil hij het oudere NAFTA-akkoord met Canada en Mexico heronderhandelen. Vooral dat laatste krijgt het daarbij hard te verduren. Trump bedreigt ook buitenlandse bedrijven zoals Toyota en BMW met zware invoerheffingen als die auto's in Mexico produceren voor de Amerikaanse markt.

Ook het klimaat is niet langer een prioriteit

Even opvallend was dat de ministers van Financiën van de G20 ook niets meer zeggen over de financiering van maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan. Nochtans was dat afgesproken op de Klimaattop in Parijs in 2015.

Ook hier ligt de regering-Trump dwars, maar de Verenigde Staten kregen in Baden Baden ook de steun van Saudi-Arabië, een land dat weinig te winnen heeft bij de strijd tegen de klimaatverandering. "Dat is een verspilling van geld", zo zei donderdag nog Mick Mulvaney, een topadviseur inzake begroting van Trump.

Inzake de financiële sector was er in Baden Baden dan weer meer eensgezindheid om de regulering van de sector voort te zetten en de afspraken inzake de gezondheid van de banken vastgelegd in de Basel III-normen, te handhaven.

Samengevat is de top in Baden Baden frustrerend geëindigd voor Duitsland. Het is nu wel uitkijken naar de bijeenkomst van de leiders van de G20 begin juli in Hamburg.

Hoe sterk weegt de G20?

De G20 werd in 1999 opgericht en groepeert de 19 belangrijkste economiën van de wereld en de Europese Unie. Naast de EU gaat het om Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, naast de Verenigde Staten, Australië, Canada en Rusland. Uit Azië zijn Japan, Zuid-Korea, China, India, Indonesië, Saudi-Arabië en Turkije afgevaardigd, vanuit Latijns-Amerika zijn dat Mexico, Argentinië en Brazilië. Zuid-Afrika is het enige land uit Afrika.

De groep is een meer globale uitbreiding van de G7, die vooral westerse industrielanden omvat. Tijdens de financiële crisis van 2008 leek de G20 meer op de voorgrond te treden, maar de voorbije jaren lijken de verschillen tussen de lidstaten steeds groter te worden. De protectionistische reflex van de VS lijkt nu nog meer stokken in de wielen te steken.

Meest gelezen