Geen maffia-"godfathers" meer in Sicilië? Aartsbisschop stelt verbod in

Een aartsbisschop in Sicilië verbiedt maffiabazen om nog op te treden als "godfathers" bij doopsels in zijn kerken. "De maffia heeft de term peetvader van de kerk overgenomen om zijn bazen een sfeer van religieuze status te geven, terwijl die twee werelden in feite volledig onverenigbaar zijn", klinkt het bij de aartsbisschop.
Marlon Brando als Vito Corleone in de wereldberoemde film "The Godfather"

Michele Pennisi, bisschop van Monreale, dichtbij Palermo, haalde in februari nog de krantenkoppen door zijn kritiek op een priester die een van de meest beruchte Siciliaanse gangsters, Toto Riina, toegestaan had om op te treden als peetvader bij het doopsel van zijn nichtje. Dat verhaal leidde uiteindelijk tot de beslissing van Pennisi om de kopstukken van de georganiseerde misdaad de rol van peetvader te ontnemen bij doopsels. Naar eigen zeggen wil hij het idee bevechten dat maffiabazen een vaderlijke kant hebben.

"De maffia heeft de term peetvader van de kerk overgenomen om zijn bazen een sfeer van religieuze status te geven, terwijl die twee werelden in feite volledig onverenigbaar zijn." Pennisi geeft wel toe dat de "omerta"-cultuur - de geheimhoudingsplicht - het moeilijker maakt om de regel effectief toe te passen.

Pennisi benadrukt dat de deur wel nog op een kier staat voor maffiafiguren die zich bekeren. "Als iemand zijn fouten toegeeft en vergiffenis vraagt voor de misdaden die hij begaan heeft, is het mogelijk om een pad van bekering te bespreken."

In 2008 kreeg de bisschop nog doodsbedreigingen van de maffia nadat hij religieuze begrafenissen voor bekende gangsters verboden had. Onder Pennisi's bisdom valt ook Corleone, de gemeente die wereldfaam vergaarde als geboorteplaats van de fictieve "The Godfather" Don Corleone, in de gelijknamige boeken en films.

Meest gelezen