Hillary Clinton: "Je kan niet in het bos blijven wandelen"

Hillary Clinton schuwde de openbaarheid na haar verlies van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. Op een foto van een boswandeling na. De nieuwe look waarmee ze eerder opdook, deed het internet al gonzen, nu komt ze er ook zelf voor uit: "Ik ben klaar om uit het bos te komen en de Amerikaanse bevolking te helpen."

Hillary Clinton had het moeilijk met haar verlies van de Republikein Donald Trump in de presidentsverkiezingen en besloot een tijd "low profile" te gaan. Dat lukte niet helemààl. Zo dachten de Clintons enkele dagen na de presidentsverkiezingen hun teleurstelling te kunnen verwerken door een wandeling in het bos. Een Hillary-fan met hetzelfde idee kwam hen tegen, de selfie met Hillary ging viraal.

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag gaf de voormalige Democratische presidentskandidate een toespraak in het John F. Kennedy Center. Maar het waren niet zozeer haar woorden die de aandacht trokken, wel haar uiterlijk. Een nieuw pittig kapsel mét pony, felrode lippen, een felrood jasje. Het internet werd haast lyrisch: Clinton is back!

"Washington kan de kloof nog niet dichten, wij wel"

Gisteren sprak Clinton voor de Society of Irish Women in Scranton, Pennsylvania, de stad waar haar vader vandaan kwam. Daar gaf ze nu ook zelf te kennen dat ze weer klaar is voor de strijd: "Ik ben klaar om uit het bos te komen, de Amerikaanse bevolking weer gemeenschappelijke grond te doen vinden."

Clinton spoorde een verdeeld land aan om samen te werken en problemen op te lossen. "Ik ben zoals veel van mijn vrienden vandaag, ik heb het moeilijk als ik het nieuws bekijk", klonk het. Het is niet aan een verdeeld Washington om de kloof te dichten, maar aan de burgers. Ik vind niet dat we politieke verdeeldheid en kunnen en mogen laten uitgroeien tot persoonlijke verdeeldheid. Je kan niet gewoon iemand negeren, hem de rug toekeren, omdat hij op politiek vlak een andere mening heeft dan jij."

"Wat kunnen we doen om mensen samen te brengen, om te zoeken wat ons bindt, hogere gemeenschappelijke doelen? Zodat we weer naar elkaar luisteren en een verschil kunnen maken? Ik ben er niet zeker van of het nu al uit Washington kan komen, maar ik denk dat het wel in Scranton kan beginnen."

"Ik ben klaar om te helpen"

"Ik had wel langer in het bos willen blijven wandelen", knipoogde Clinton, "maar je kan dat ook maar een tijdje doen. Ik ben klaar om te helpen een licht te laten schijnen op wat vandaag al gebeurt rond keukentafels, op bijeenkomsten als dit. Om samen de kracht te putten die iedereen in staat stelt om verder te doen."

De komende maanden staan er nog meer speeches op het programma. Zo zal Clinton op 26 mei spreken aan Wellesley College in Massachusetts, waar zij zelf les gevolgd heeft. Ze werkt ook aan een boek met persoonlijke essays, waarin ze ook zal terugblikken op het verlies van Donald Trump.

De intussen wereldberoemde boswandelingsselfie van Clinton

Meest gelezen