Jo Leemans over Vera Lynn: "Je kon een lied nooit zingen zoals zij het deed"

De Britten vieren dit weekend uitgebreid de 100e verjaardag van Dame Vera Lynn, de zangeres die tijdens de Tweede Wereldoorlog het moreel van de soldaten hoog hield met liedjes als het onvergetelijke "We'll meet again". Ook Jo Leemans, zelf intussen ook al bijna 90, zong dat nummer. "Maar je kon het nooit doen zoals zij het deed."

Vera Lynn wordt maandag 100, onze eigen Jo Leemans is net 10 jaar jonger: zij viert in de zomer haar 90e verjaardag. In de jaren 50 zong Leemans verschillende liedjes van Vera Lynn, die ze een voorbeeld noemt. Ze ontmoette de Britse zangeres ook. 

"Ze was een heel charmant iemand. Dat bleek ook uit de manier waarop ze zong, heel gedreven", herinnert ze zich in "Bonus" op Radio 1. "Een beetje op afstand in het begin, maar ze ontmoette dan ook honderden, duizenden mensen. Maar ze was zeer lief en vriendelijk. Ze was the sweetheart of the forces en zo kwam ze ook over." 

"Vera Lynn wás Engeland"

"Vera Lynn wás Engeland", zegt Jo Leemans. Voor de Britse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog vertegenwoordigde ze "thuis". "Als jij zingt, lijkt Engeland ineens niet zo ver meer", zei een soldaat in het voormalige Birma haar ooit. Ze had ook een eigen radioprogramma met verzoeknummers voor de soldaten.

De faam die ze tijdens de oorlog opbouwde, behoudt Vera Lynn tot vandaag. Ook haar nummers bleven nog lang populair. Ook Jo Leemans zong ze. "Je kon het nooit doen zoals zij het deed, want ze had zo'n speciale stem, zo'n stem recht voor de vuist, je kon er niet naast luisteren."

Een documentaire over het leven van Vera Lynn wordt vanavond uitgezonden op BBC2. 

Meest gelezen