Luchthaven Orly bij Parijs urenlang ontruimd na schietpartij vanochtend

Op de luchthaven van Orly bij Parijs is een verdachte man doodgeschoten nadat hij het wapen van een militair had proberen te stelen. De luchthaven werd geëvacueerd, maar is intussen opnieuw geopend. De terreurcel van het Franse parket voert het onderzoek.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het incident gebeurde rond 8.30 uur in de zuidelijke terminal van Orly, na Charles de Gaulle de tweede luchthaven van de Franse hoofdstad. De verdachte man stapte op drie militairen af, twee mannen en een vrouwelijke soldaat. De dader wierp zich op de vrouw en probeerde haar wapen af te nemen, maar de soldate kon de greep op haar wapen houden. Daarna openden de andere militairen het vuur op de man.

De luchthaven werd daarop geëvacueerd, het ging om verschillende duizenden reizigers en personeelsleden die uit het luchthavengebouw moesten worden weggehaald. Al het vliegverkeer naar Orly werd geannuleerd en wordt deels afgeleid naar Charles de Gaulle ten noorden van Parijs.

Gewonden vielen er niet, en de ordediensten hebben de situatie intussen ook onder controle. De speciale veiligheidseenheden en de ontmijningsdiensten kwamen ook ter plaatse, maar op het lichaam van de verdachte man zijn alvast geen explosieven gevonden.

Omstreeks een uur vanmiddag werd de westelijke terminal van Orly opnieuw geopend. Enkele uren later was dat ook het geval met de zuidelijke terminal, waar het incident heeft plaatsgevonden. De schietpartij heeft intussen het luchtverkeer van en naar Parijs ernstig verstoord.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Terreurcel voert onderzoek

Er is nog niet veel bekend over de identiteit van de dader of zijn motieven. Volgens de politiediensten handelde de man op Orly alleen. De antiterreurcel van het Franse parket trekt in elk geval het onderzoek naar zich toe, wat erop wijst dat de Franse diensten uitgaan van een mogelijke terreuraanslag.

De dader van Orly is overigens dezelfde man die tijdens een wegcontrole eerder 's ochtends ten noorden van Parijs een politieagent beschoot. Volgens een politiebron zou het gaan om een geradicaliseerde moslim. De man stond in elk geval bekend bij de veiligheidsdiensten.

Het incident bij Orly doet denken aan het incident bij het Louvre vorige maand, toen een man soldaten aanviel met een mes.

Getuige: "Het personeel wist niet wat te doen, dus het was een beetje hectisch"

De Vlaamse Tine De Witte was in de luchthaven van Orly toen het incident plaatsvond. "Wij waren op weg naar Guadeloupe. We waren al ingecheckt en stonden aan de douane te wachten voor een paspoortcontrole. Vreemd genoeg stond er niemand achter ons en we merkten dat het personeel enorm nerveus was. Het personeel wist niet wat het moest doen, dus het was een beetje hectisch. We waren letterlijk de laatsten die door de douane gegaan zijn en het personeel is dan samen met ons terminal A ingelopen. Nu zitten we vast in de terminal", vertelt ze aan VRT Nieuws.

Zelf heeft De Witte niets gehoord of gezien van het incident. "Niemand wist hier wat er aan de hand was. Het is afwachten wat er nu verder zal gebeuren."

Meest gelezen