Pepsi & Shirlie: "Wie zou er in ons nog geïnteresseerd kunnen zijn?"

Het einde van Wham! in 1986 luidde het begin in van Pepsi & Shirlie, de 2 achtergrondzangeressen van het populaire hit-duo George Michael en Andrew Ridgeley. Met succes, want hun debuutsingle "Heartache" steeg 30 jaar geleden in de meeste Europese landen naar de hoogste regionen van de hitparades. Zo konden Helen "Pepsi" DeMacque en Shirlie Holliman tot hun split in 1991 de "fun" van de jaren 80 nog even vasthouden.

Hun succesverhaal begon dus met de Britse popgroep Wham!, al kwamen beiden op een verschillend tijdstip bij de groep. Shirlie: "Ik ging naar dezelfde school als George en Andrew, en op een gegeven moment stelden ze me voor om met hen mee te werken. Omdat ik op dat moment niets anders om handen had, zei ik: "Oké!" Van een goede beslissing gesproken." (Tv-praatprogramma "Lorraine", december 2011)

"George was tijdens zijn schooltijd een echte danser, die steeds opnieuw nieuwe danspasjes uitvond. Die oefenden we dan in de plaatselijke discotheken. Soms waren ze goed, soms rotslecht, maar in ieder geval werd er altijd plaats voor ons gemaakt op de dansvloer. Wham! lag eigenlijk in het verlengde van die danssessies." (The Independent, november 1997)

Pepsi: "Nadat Dee C. Lee de groep verlaten had (zij maakte de overstap naar The Style Council, nvdr), kwam ik na een auditie bij de groep terecht. Wham! was toen al bekend en voor mijn eerste optreden met hen werd ik afgehaald in een auto. Eens op dat podium deden de meisjes in het publiek niets anders dan gillen. Zo luid dat ik ook maar begon te gillen. Maar ik dacht wel bij mezelf: "Dit leventje zou ik wel eens gewoon kunnen worden…"" (Blog Clare Lydon, november 2011)

Shirlie: "Mijn slechtste herinnering aan Wham!? Dat waren de kleren die we moesten dragen tijdens de video van "Wake me up". Die stylist moest zeker en vast ontslagen zijn geworden." (George Michael News, november 2011)

Na het afscheidsconcert van Wham! in juni 1986, beslisten Pepsi en Shirlie om het alleen te wagen.

Shirlie: "Dankzij Wham! gingen er voor ons toen heel makkelijk deuren open. We hadden er dan ook alle vertrouwen in dat het ging lukken. We wisten wat we wilden bereiken." (George Michael News)

Pepsi: "Ik was er alleen niet zeker van of iemand sowieso in ons zou geïnteresseerd zijn. In tegenstelling tot Shirlie, die overtuigd was dat we het met z’n tweeën konden maken, moest ik daarvan nog overtuigd worden. Eens ik "Heartache" gehoord had, wist ik dat we een hit in huis hadden. Dus, waarom niet die stap wagen? We hadden bovendien de nodige ervaring met Wham! om op een podium te staan."

Pepsi: "Zag je mij, dan zag je Shirlie. Zag je haar, dan zag je ook mij. Zo is het lange tijd geweest. Op tournee vroegen we vaak één kamer voor ons beiden, in plaats van eentje voor elk van ons. We monterden elkaar ook altijd op en zorgden voor elkaar als we een kater hadden." (The Independent)

Pepsi: "Alles draaide toen om plezier maken. Je moest cool zijn, zonder dat dat eigenlijk de bedoeling was. Weet dat wij een aparte kledinglijn hadden in die dagen. Maar toen we gevraagd werden om die als fotomodel te promoten, haakten we af. Want dat was absoluut niet cool." (Blog Clare Lydon)

In 1991 hielden Pepsi & Shirlie het voor gezien. Shirlie: "Ik had intussen een echtgenoot (Shirlie is getrouwd met Spandau Ballet-zanger Martin Kemp, nvdr) en een dochter. Ik werd het beu zo vaak van hen weg te moeten zijn, rond te reizen. Terwijl ik alleen maar thuis wilde zijn." (George Michael News)

"Ik voelde me zo schuldig toen ik aan Pepsi zei dat ik ermee wilde stoppen. Maar ze reageerde heel positief. We hadden toen ook heel wat problemen met ons management. Dat was allemaal een teken dat het voorbij was en dat we ons daar niet tegen moesten verzetten." (The Independent)

Pepsi: "Ik wist dat dit niet eeuwig kon duren. Dat Shirlie voor haar gezin koos, verplichtte mij een andere passie na te streven: theater. Zo ben ik onder meer terechtgekomen in de musical "Hair"." (George Michael News)

Momenteel woont Pepsi in Saint Lucia, een van de Caraïbische eilanden, en ze baat daar samen met haar man een verhuurbedrijf voor zeilboten uit. Shirlie heeft 2 kinderen met Spandau Ballet-zanger Martin Kemp, met wie ze in 1988 trouwde. Het koppel woont nog steeds in Groot-Brittannië.

"Heartache" bereikte de 2e plaats in de Britse hitparade en werd enkel van de hoogste positie gehouden door George Michael, die samen met Aretha Franklin toen op de 1e plaats stond. In Vlaanderen steeg de single 30 jaar geleden ook door naar de 2e plaats, zijn hoogste positie:

Meest gelezen