Salpeterzuur lekt uit vrachtwagen in Zele: situatie onder controle

De toestand in Zele, waar salpeterzuur was vrijgekomen uit een vrachtwagen op het industrieterrein, is volledig onder controle. De uitbraak van het product is gestopt en het heeft zich niet verspreid naar de riolen, melden de lokale politie Berlare-Zele en het gemeentebestuur van Zele. Inwoners moeten hun ramen en deuren niet langer dichthouden.

Het incident gebeurde rond 9.45 uur op het industrieterrein in de Baaikensstraat in Zele. Een vrachtwagen lekte salpeterzuur en door de chemische reactie die daarop volgde, ontstond een gele rookwolk.

"Onder controle"

"Er is een gat gekomen in een vrachtwagen die geladen was met salpeterzuur. Het zuur is daarop uit de vrachtwagen gelekt. In een reactie met metaal zijn er giftige dampen ontstaan, maar momenteel is de toestand onder controle. Het salpeterzuur loopt niet langer uit de vrachtwagen, er is geen reactie meer met het metaal en er komen geen dampen meer vrij", verklaarde commissaris Albert Huysmans aan VRT Nieuws meteen na het incident.

De toestaand op het industrieterrein is onder controle, zegt ook burgemeester Patrick Poppe van Zele. "Het ging om salpeterzuur dat was vrijgekomen uit een vrachtwagen. Niemand raakte gewond."

Ramen en deuren gesloten, rijbaan afgesloten

Fase 1 van het gemeentelijke rampenplan werd afgekondigd, maar is in de vroege namiddag opnieuw opgeheven. De hulpdiensten hebben de bewoners van Zele en Hamme een tijdlang gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden, maar die maatregel is intussen opgeheven.

Op het ogenblik van het incident was het aan het regenen. Er is nagegaan in hoeverre de neerslag concentraties van het product bevat in de onmiddellijke omgeving. Er zijn metingen gebeurd in de oppervlaktewateren en de resultaten zijn zo goed als PH-neutraal. De A. Van der Moerenstraat, die preventief afgesloten werd, is weer toegankelijk.

Meest gelezen