210 kernexplosies worden opnieuw gescand en geanalyseerd

Het Amerikaanse Lawrence Livermore National Laboratory werkt aan een database van alle kernproeven die de Verenigde Staten tussen 1945 en 1962 hebben uitgevoerd. Het is een race tegen de tijd, want de oude filmrollen over die kernproeven beginnen stilaan te ontbinden en dreigen voor altijd verloren te gaan.

Tussen 1945 en 1962 -in volle Koude Oorlog- heeft de VS niet minder dan 210 kernproeven gehouden in de atmosfeer. Telkens werden die gefilmd voor verder wetenschappelijke studie. Lange tijd werden die filmrollen geheim gehouden, maar de meeste zijn de voorbije jaren openbaar gemaakt door het Pentagon.

Het Lawrence Livermore National Laboratory nabij San Francisco verzamelt nu die oude filmbanden en is bezig met die in te scannen in moderne computers. Daarna worden de beelden publiek gemaakt op YouTube. De oude banden beginnen de tand des tijds te voelen en daardoor dreigen unieke beelden en tegelijk ook informatie verloren te gaan.

Volgens fysicus Greg Spriggs en beeldexpert Jim Moye van Livermore bevatten de oude films een schat aan wetenschappelijke gegevens die met de technologie van de jaren 50 niet konden geanalyseerd worden, maar nu wel. Bovendien bleken veel analyses uit die tijd foutief te zijn.

Het gaat om 10.000 filmbeelden in die metalen dozen bewaard werden, maar niet altijd op de goede manier. De beelden zijn van grote waarde omdat er al decennia geen bovengrondse kernproeven meer worden gehouden dankzij een verdrag uit 1963 tussen de kernmachten. 

Meest gelezen