"Ik kan hier niet werken, want in "Downton Abbey" is geen plaats voor mij"

Dat Hollywood te wit is, is een veelgehoorde kritiek. Maar in Groot-Brittannië is het voor gekleurde acteurs zo mogelijk nog moeilijker om aan de bak te komen. Hoe dat komt? Door de typisch Britse voorliefde voor kostuumdrama's. "Ik kan hier niet werken, want ik kan niet meedoen in "Downtown Abbey" of "Victoria"", klaagt actrice Thandie Newton.

In bijna 6 op de 10 films was de laatste tien jaar geen rol weggelegd voor zwarte acteurs, zo blijkt uit cijfers van het British Film Institute. Dat gebrek aan etnische diversiteit in Britse films, maar ook tv-series, heeft veel te maken met de Britse voorliefde voor kostuumdrama's.

Thandie Newton, dochter van een Engelse vader en een Zimbabwaanse moeder, kan erover meespreken. De bekendste films waarin deze Britse actrice te zien is, zijn inderdaad Amerikaanse producties, zoals "Crash" en "Mission: Impossible II".

"Ik ben hier zeer graag, maar ik kan hier niet werken", zegt ze in de weekenbijlage van de krant The Times. "Want "Downton Abbey" (foto) kan ik niet doen, "Victoria" al net zo min. "Call the midwife" ook niet. Wel, in die laatste reeks zou het misschien wel kunnen, maar ik heb geen zin om iemand te spelen die raciaal mishandeld wordt. Hier hebben ze zin in fictie over de koninklijke familie, over het verleden. Allemaal best begrijpelijk, maar gekleurde acteurs hebben de rollen zo niet voor het uitkiezen."

Mirrorpix

David Oyewolo, bekend van o.a. "Lincoln" en "A United Kingdom",  uitte twee jaar geleden al dezelfde kritiek. "In Groot-Brittannië maken we historische drama's, maar daar zitten bijna nooit zwarte mensen in, hoewel we hier toch al honderden jaren aanwezig zijn."

Dat Newton, net als veel andere zwarte Britse acteurs, de wijk neemt naar de VS, is dan ook niet verwonderlijk. Want hoewel ook Hollywood het verwijt krijgt te wit te zijn, toch gebeurt het daar in de toneelwereld al eens dat blanke personages vertolkt worden door zwarte acteurs. Zo speelde acteur en rapper Daveed Diggs de Amerikaanse president Thomas Jefferson in een Broadwaymusical.

De exodus van zwarte Britse acteurs naar de VS schept trouwens weer nieuwe problemen. Dat Britten de ook al niet zo dik gezaaide rollen voor zwarte Amerikanen inpikken, valt niet altijd in goede aarde. "We hebben hier een heleboel zwarte Amerikaanse acteurs die om werk verlegen zitten", klaagde Hollywoodster Samuel L. Jackson onlangs nog.

Meest gelezen