Berlijn ontkent schulden te hebben bij NAVO

De Duitse minister van Defensie heeft de beschuldigingen van president Trump verworpen dat Duitsland grote sommen geld verschuldigd is aan de NAVO en de Verenigde Staten.

Ursula von der Leyen, minister van Defensie onder Angela Merkel, reageerde zo op de persconferentie die de Amerikaanse president eergisteren gaf: "Er is geen rekening waarop de schulden binnen de NAVO opgelijst staan." Ze voegt eraan toe dat de uitgaven aan de NAVO niet het enige criterium zijn om de Duitse militaire inspanningen te meten.

"Beloofde stijging militaire uitgaven niet alleen voor NAVO"

Gisteren had Donald Trump op Twitter nog eens benadrukt dat "Duitsland grote sommen geld aan de NAVO verschuldigd is en dat de Verenigde Staten meer betaald moeten worden voor de krachtige en hele dure defensie die ze voorzien aan Duitsland." Amerika wil dat de landen zich engageren om twee procent van hun bruto nationaal product bij te dragen aan militaire uitgaven, zoals afgesproken is in 2014. Duitsland geeft nu 1,2 procent uit aan die militaire uitgaven.

Maar de minister van Defensie heeft nu benadrukt dat de beloofde stijging niet alleen betrekking heeft op de NAVO. "Onze militaire uitgaven zijn ook bedoeld voor onze vredesmissies in het kader van de Verenigde Naties, onze Europese missies en onze bijdrage aan de strijd tegen IS." Wel is ze het met Trump eens dat er een eerlijke verdeling moet zijn tussen de bondgenoten. Maar dat gaat zowel over de modernisering van NAVO, als over de verdediging van de Europese Unie en de investeringen in de Verenigde Naties. 

Meest gelezen