Dit nieuws mocht u dit weekend niet missen: schietincidenten, Wilders in Gent en Chuck Berry

De ogen van de wereldpers waren zaterdagochtend gericht op Frankrijk, waar twee schietincidenten plaatsvonden in enkele uren tijd. Maar ook het verhaal van een shoppende Geert Wilders in Gent, een explosie en woningbrand in Sint-Gillis en een strijdvaardige Erdogan beroerden afgelopen weekend de gemoederen. Deze 10 nieuwsfeiten mocht u dit weekend niet missen.

Schietincidenten rond Parijs

De luchthaven van Orly werd zaterdagochtend ontruimd nadat een verdachte man werd doodgeschoten door twee militairen. De verdachte man had even daarvoor geprobeerd om het wapen van een vrouwelijke soldate af te pakken. Al het vliegverkeer naar Orly werd geannuleerd en werd deels afgeleid naar een andere luchthaven. Even later werd gemeld dat er elders in Frankrijk, maar eveneens nabij Parijs, 's ochtends vroeg een agent gewond was geraakt toen hij werd neergeschoten bij een wegcontrole. Uiteindelijk blijkt de dader dezelfde te zijn als diegene die werd doodgeschoten op de luchthaven van Orly. De procureur van Parijs gaf zaterdagavond meer uitleg over de schietincidenten. Zo bleek de dader de 39-jarige Ziyed Ben Belgacem te zijn, een in Frankrijk geboren moslim die eerder betrokken was bij criminele feiten, maar die onlangs geradicaliseerd was. Zondagochtend vertelde de vader van de dader dat zijn zoon hem 's ochtends nog had opgebeld, om te zeggen dat hij een "stommiteit" had begaan tegen een agent.

2017 Anadolu Agency

2. Geert Wilders in Gent

"Net weg uit het mooie Gent! Prachtige stad!" Het was een opvallende tweet van de Nederlandse rechts-populistische politicus Geert Wilders (PVV). In een reactie aan VRT Nieuws vertelde de Gentse politie dat het om een privébezoek ging: Wilders kwam er shoppen met zijn vrouw. Hoeveel "Gentse flikken" (zoals Wilders ze zelf noemt in zijn tweet, nvdr.) er voor de beveiliging van de politicus werden ingezet, wilde/kon de politie niet zeggen.

3. 1 jaar Turkije-deal

Het was dit weekend een jaar geleden dat de vluchtelingendeal tussen Europa en Turkije gesloten werd. Het laatste jaar zijn er slechts 1.500 vluchtelingen en migranten vanuit Griekenland teruggestuurd naar Turkije. Omgekeerd zijn er vanuit Turkije een kleine 4.000 vluchtelingen hervestigd in Europa. Daarvan zijn er bijna 250 in België beland.

VRT-journalist Rob Heirbaut zocht in het kader van de "verjaardag" van die Turkijedeal dan weer een antwoord op de vraag: blijven Europa en Turkije nog lang bondgenoten? De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu dreigde er namelijk mee dat Turkije de vluchtelingendeal met de Europese Unie eenzijdig zal opzeggen en dat in een reactie op de weigering van Duitsland en Nederland om meetings van Turkse politici toe te laten. 

4. Explosie en woningbrand Sint-Gillis

In de Brusselse gemeente Sint-Gillis is er zaterdagavond een ontploffing geweest in een woning. Op de ontploffing volgde een zware brand. In totaal zijn zeven mensen gewond geraakt, onder wie twee kinderen van 2 en 15 jaar. 's Avonds werd er onder het puin nog het lichaam van een volwassene gevonden. Volgens de eerste bevindingen van de branddeskundige van het parket was het incident te wijten aan een gaslek.

5. Akkoord voor federale begrotingscontrole

Zaterdagavond laat kwam er witte rook uit het federale kernkabinet: er was een akkoord bereikt over de begrotingscontrole. Zondagochtend om 9 uur gaven de topministers meer uitleg tijdens een persconferentie. Kern van de boodschap was dat deze begrotingscontrole niet leidt tot extra besparingen en belastingen. Premier Charles Michel voegde er nog aan toe dat het "niet de moeilijkste begrotingscontrole" was. "We beginnen heel duidelijk de inspanningen te zien van de beslissingen en de hervormingen die we de afgelopen twee jaar gerealiseerd hebben."

De oppositie en de werkgeversorganisaties hebben echter hun bedenkingen bij het enthousiasme van de federale regering over het resultaat van de begrotingscontrole. "Wereldvreemd", "budgettaire fictie" en "geen ambitie", klinkt het.

In "De zevende dag" had N-VA-vicepremier Jan Jambon het nog even over twee belangrijke thema's die niet besproken zijn tijdens de huidige begrotingsgesprekken: de meerwaardebelasting (wat voor CD&V erg belangrijk is) en de verlaging van de vennootschapsbelasting (waar N-VA-minister van Financiën Johan van Overtveldt aan werkt). "Dit wordt een dossier waar nog stevig over gebikkeld zal worden."

6. Chuck Berry overleden

Zaterdagavond laat kwam het bericht binnen dat rock-'n-roll-legende Chuck Berry op 90-jarige leeftijd is overleden. Er bestaat geen twijfel over dat hij een van de meest invloedrijke muzikanten aller tijden was. Zijn dood lokte dan ook emotionele reacties uit binnen de muziekwereld. Zo noemde de Britse rockgroep The Rolling Stones Berry een "echte pionier van de rock-'n-roll, die een enorme invloed had op ons".

7. William en Kate in Parijs

De Britse prins William en zijn vrouw Kate zijn dit weekend op bezoek geweest in Parijs. Het was het eerste officiële bezoek van William aan Parijs, sinds zijn moeder, prinses Diana, daar verongelukte.

8. Bekervoetbal

Voor de voetbalfans onder jullie, was de finale Bekervoetbal wellicht het hoogtepunt van het weekend. Het waren uiteindelijk de supporters van Zulte-Waregem die groot feest mochten vieren: hun club won de Beker van België tegen Oostende. De wedstrijd bleef spannend tot op het einde. Na verlengingen was het nog altijd 3-3 en er kwamen dus penalty's aan te pas.

9. Erdogan vs. Merkel

De Turkse president Erdogan heeft de Duitse bondskanselier Merkel persoonlijk aangevallen zondag. Hij verweet haar "nazipraktijken", omdat Duitsland de Turkse regering verbiedt om campagne te voeren voor het referendum van 16 april. Overigens heeft Ankara ook aangekondigd opnieuw ministers naar Duitsland te sturen.

10. Trump vs. Merkel

Ook over de band tussen Duitsland en de VS was dit weekend veel te doen. De Amerikaanse president Donald Trump had vrijdagavond namelijk Merkel ontmoet. Hij leek daarbij haar vraag om een handdruk te geven te negeren. "Ondanks wat jullie gehoord hebben via fake news, had ik een geweldige meeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel", verdedigde Trump zich zaterdag op Twitter. 

In een meteen daaropvolgende tweet voegde hij er wel aan toe dat Duitsland "grote sommen geld verschuldigd is aan de NAVO en de VS". Klopt niet, zegt de Duitse minister van Defensie zondag. De woordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer kwam dan weer terug op het gênante moment tussen Merkel en Trump vrijdagavond. "Ik denk niet dat hij de vraag voor een handdruk gehoord heeft", aldus Spicer in het Duitse blad Der Spiegel.

Meest gelezen