Duitse sociaaldemocraten kiezen Martin Schulz tot voorzitter

In Berlijn heeft de sociaaldemocratische partij SPD de voormalige voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz verkozen tot voorzitter. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de SPD dat dat unaniem gebeurt. Schulz neemt het in het verkiezingen van september om tegen Angela Merkel (CDU) met het kanselierschap als inzet.

Spannend was het niet voor de 600 afgevaardigden en 3.000 genodigden op het SPD-congres in Berlijn. Martin Schulz kreeg alle stemmen achter zich. Het is de eerste keer dat de SPD zich zo unaniem achter een voorzitter schaart. Schulz neemt het roer over van huidig minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel die sinds 2009 de SPD leidde.

De eensgezindheid is wellicht te verklaren door de goede score van Schulz in de opiniepeilingen. Sinds hij zich kandidaat gesteld had voor de verkiezingen van september ligt zijn SPD zowaar voor op de christendemocratische alliantie CDU/CSU van huidig bondskanselier Angela Merkel. 

Martin Schulz was eerder fractievoorzitter van de socialisten in het Europees Parlement en was daarna voorzitter van het EU-parlement zelf. Hij profileerde zich daar als een stevig voorvechter van de Europese eenmaking en kon zich zo profileren op een ogenblik dat het EU-project stevig onder vuur lag.

Dat maakt hoe dan ook dat de Duitse verkiezingen in september minder boeiend gaan worden. Zowel Merkel als Schulz zijn pro-Europees en delen min of meer dezelfde visie op de vluchtelingencrisis. Dat verbaast ook niet echt want de CDU/CSU zit samen met de SPD in de huidige Duitse regering. De kans dat de eurosceptische Alternative für Deutschland (AfD) het zal halen, is erg klein, wel kan die beweging stemmen wegsnoepen bij de CDU en zo Merkel doen verliezen.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen