Duitsland en Japan willen vrijhandelsakkoord nieuw leven inblazen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Japanse premier Shinzo Abe hebben in Hannover een krachtig pleidooi gehouden voor een vrijhandelsakkoord en tegen protectionisme. Er werd daar nauwelijks verholen afstand genomen van de protectionistische politiek van VS-president Donald Trump. De EU en Japan onderhandelen sinds 2013 over een vrijhandelsakkoord.

De Japanse premier Abe was in Hannover te gast voor de opening van de CeBIT-technologiebeurs. Hij was daar de eregast van bondskanselier Angela Merkel en de ontmoeting verliep duidelijk heel wat hartelijker dan die van Merkel met VS-president Trump enkele dagen geleden.

"In tijden dat we extra moeite moeten doen voor vrije handel, open grenzen en democratische waarden, is het een goed teken dat Duitsland en Japan daarbij samen de toekomst gestalte willen geven", zie Merkel.

Samen met Abe stelde Merkel dat "handel fair moet zijn, maar dat dat geen excuus mag zijn om nieuwe handelsbarrières op te richten". Dat is een duidelijke verwijzing naar de tarieven waar president Donald Trump mee dreigt.

Japan onderhandelt sinds 2013 met de Europese Unie over een handelsverdrag. Dat de VS een meer protectionistisch beleid willen gaan voeren, kan die onderhandelingen in een stroomversnelling brengen. Zowel de EU als Japan -die laatste in het TPP-akkoord over de Stille Oceaan- stonden op het punt vrijhandelsakkoorden met de VS te sluiten, maar dat wordt nu wellicht een pak moeilijker.

AP2010

Japan is na China belangrijkste EU-partner in Azië

Na China is Japan de belangrijkste handelspartner van de EU in Azië. Samen zijn Japan en de EU goed voor een derde van het bbp van de wereld. Een vrijhandelsakkoord zou dan ook een grote economische zone tot stand brengen.

De voorbije decennia had Japan een groot handelsoverschot met Europa, maar de afgelopen jaren is daar meer evenwicht in gekomen. Veel Japanse bedrijven zoals Toyota en Nissan produceren nu zelf in de EU voor de Europese markt in plaats van enkel te exporteren. Japan is dan ook een groot investeerder en werkgever in Europa. Toch klaagt Europa nog altijd over markttoegang tot het gesloten Japan.

Als je de EU-landen samenneemt, is dat de grootste economie ter wereld voor de Verenigde Staten en China. Japan is de vierde economie ter wereld.

Meest gelezen