Erdogan verwijt nu ook Merkel "nazipraktijken"

Na de rel met Nederland, lopen ook de spanningen tussen Duitsland en Turkije op. De Turkse president Erdogan heeft nu ook Angela Merkel "nazipraktijken" verweten, omdat Duitsland de Turkse regering verbiedt om campagne te voeren voor het referendum van 16 april. Overigens heeft Ankara vanmorgen aangekondigd om opnieuw ministers naar Duitsland te sturen.

Niet alleen Nederland, ook Duitsland heeft Turkse ministers deze maand verboden om campagne te voeren voor het Turkse referendum dat de macht van de president moet uitbreiden.

President Erdogan heeft daarom zowel Duitsland als Nederland al "nazipraktijken" verweten. "Wanneer je ze uitmaakt voor nazi's, zijn ze daar niet mee opgezet en betuigen ze hun solidariteit. Merkel in het bijzonder", zei hij vandaag in een tv-uitzending. Om zich dan meteen expliciet tot de Duitse bondskanselier te richten. "Maar jij hebt op dit je toevlucht genomen tot nazipraktijken", klonk het. "Tegen wie? Tegen mijn Turkse medeburgers in Duitsland en tegen mijn mede-ministers."

In een reactie op de nieuwe uithaal van Erdogan noemt Duits minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel de uitspraak "absurd". "We zijn tolerant, maar niet dom", zegt hij aan de krant Passauer Neue Presse. Hij geeft ook aan dat hij zich de laatste werken meermaals heeft geërgerd aan de "onuitsprekelijke verwijten en absurde vergelijkingen". "Ik heb mijn Turkse collega's daarom erg duidelijk gemaakt dat er grenzen zijn overschreden", zegt Gabriel.

"Duitsland toont dubbele moraal"

De Turkse regering heeft vanmorgen overigens aangekondigd dat ze opnieuw ministers naar Duitsland wil sturen om campagne te voeren.

Nog vandaag zette Erdogan ook tijdens een meeting in Istanbul de verhoudingen met Duitsland op scherp. Hij verwees naar de Duitse journalist Deniz Yucel, die sinds begin deze maand vastzit op beschuldiging van het promoten van terrorisme. Ook deze zaak blijft de gemoederen beroeren, maar Erdogan goot olie op het vuur door de journalist opnieuw een terrorist te noemen, en te stellen dat hij "godzijdank gearresteerd is".

De uitspraken van Erdogan volgen op een interview dat zijn woordvoerder vanmorgen gaf aan CNN Türk. In dat interview kondigde hij niet alleen aan dat Turkije opnieuw ministers naar Duitsland wil sturen, maar reageerde hij ook op de uitlatingen die het hoofd van de Duitse inlichtingendienst gisteren deed in Der Spiegel.

Bruno Kahl zei in de krant dat de islamitische prediker Fethullah Gülen niet achter de mislukte staatsgreep van afgelopen zomer in Turkije zit. "Zijn verklaringen bewijzen dat Gülen kan rekenen op de steun van Duitsland", concludeerde Erdogans woordvoerder. 

Hij liet daarnaast ook weten dat de Duitse ambassadeur in Turkije op het matje wordt geroepen om zich te verantwoorden voor de betoging van tienduizenden Koerden gisteren in Frankfurt.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken verwijt Duitsland een een dubbele moraal, omdat de Koerden wel mogen manifesteren in Duitsland terwijl verschillende Turkse ministers de toegang tot het land werden geweigerd toen ze campagne wilden voeren. "Wij veroordelen dit onoprechte gedrag", liet het ministerie weten.

Meest gelezen