Fietsers en voetgangers trekken door Gent om mobiliteitsplan te steunen

In het centrum van Gent is er vanmiddag betoogd voor het mobiliteitsplan van het stadsbestuur. Het circulatieplan wordt volgende maand van kracht en krijgt tegenwind van de N-VA-oppositie in Gent.

Onder luid belgerinkel trokken deze namiddag zo'n 1.000 fietsers en voetgangers door de Gentse straten om het mobiliteitsplan te steunen.

"Belangrijk om elke dag aan propere lucht te werken"

Initiatiefnemer Eva Van Eenoo vindt het nodig dat het plan ondanks alle kritiek ook steun krijgt. Ze had nog een bijzonder geschenkje voor de Gentse gemeenteraadsleden bij. "In dit potje zit de properste lucht van Europa. Misschien is dat wat ambitieus, maar we denken dat het heel belangrijk is om er elke dag aan te werken."

VRT Nieuws verzamelde ook enkele reacties van demonstranten: "We zijn allemaal deel van deze stad. We ervaren elke dag hoe moeilijk het als fietser is om overeind te blijven tussen alle auto's." Iemand anders vult aan: "Het initiatief spreekt aan. Er zou heel wat meer mogen gebeuren voor de fietsers."

Nieuwe circulatieplan

Het nieuwe circulatieplan verdeelt de Gentse binnenstad in zeven zones: zes voor autoverkeer en één voor voetgangers. Doel is om het autoverkeer in de Gentse binnenstad te verminderen. Maar oppositiepartij N-VA heeft veel kritiek op het plan en wil een referendum organiseren.

Ook Jan Briers, gouverneur van Oost-Vlaanderen, nam deel aan de optocht. "Het milieu is voor mij heel belangrijk. We weten allemaal dat Gent qua luchtkwaliteit een van de meest vervuilde steden van Europa is", verklaarde hij.

Meest gelezen