Franse presidentskandidaat stapt boos weg uit TF1-journaal

De Franse presidentskandidaat Nicolas Dupont-Aignan heeft gisteravond een opmerkelijke passage gemaakt in het TF1-journaal, de meest bekeken nieuwsuitzending van Frankrijk. In plaats van het over zijn programma te hebben, stak hij een tirade af tegen de redactie van TF1 en verliet daarna de studio. Dupont-Aignan is niet te spreken over het feit dat TF1 morgen een presidentieel debat houdt met enkel de vijf "belangrijkste" kandidaten.

Het moest een gesprek worden over het verkiezingsprogramma van Nicolas Dupont-Aignan, maar al na enkele zinnen begon de Franse presidentskandidaat - een van de elf - met zijn kritiek op TF1. "We hebben een valse democratie, want TF1 respecteert niet het principe van gelijkheid van de presidentskandidaten. Dit is een inbreuk zonder voorgaande op de gelijkheid."

Dupont-Aignan hekelde wat hij noemt "de manipulatie door de media". "Er is geen democratie wanneer een televisiezender zich in de plaats stelt van de grondwet en kiest wie wel en wie niet het recht heeft om zich uit te spreken." Nog volgens de politicus wordt er "alles aan gedaan om de politiek verder te zetten met dezelfde politieke klasse".

Presentatrice Audrey Crespo-Mara wees de kandidaat erop dat hij in de journaalstudio was uitgenodigd om over zijn programma te spreken en dat hij kostbare tijd aan het verliezen was. De reactie van Nicolas Dupont-Aignan: "Ik heb de plicht om vandaag uw studio te verlaten. En ik geef twee dagen aan TF1 om alle kandidaten uit te nodigen". Waarna hij de daad bij het woord voegde en de journaalstudio verliet.

Onuitgegeven debat

Het bewuste debat vindt morgenavond om 21 uur plaats op TF1 en is onuitgegeven. Nog nooit werd er op de Franse televisie vóór de eerste ronde van de presidentsverkiezingen een televisiedebat georganiseerd met verschillende presidentskandidaten.

Maar de Franse commerciële zender heeft wel enkel de vijf grotere kandidaten uitgenodigd en kreeg daarvoor al kritiek te slikken. De zaak ging tot bij de Franse Raad van State die oordeelde dat zo'n beslissing valt binnen de redactionele vrijheid en dat TF1 het principe van gelijkwaardigheid niet heeft geschonden.

Meest gelezen