Het gênante moment verklaard? "Trump heeft Merkels vraag voor handdruk niet gehoord"

Het was een opvallend beeld vorige vrijdag bij het bezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan het Witte Huis. De Amerikaanse president Donald Trump leek de vraag om Merkel een handdruk te geven te negeren. Trumps woordvoerder zegt nu dat dat niet bewust was.

Toen Merkel en Trump voor de verzamelde pers kwamen poseren in de Oval Office, vroeg een reporter een - klassieke - handdruk tussen de twee wereldleiders. Merkel richtte zich daarop tot Trump: "Ze willen dat we handen schudden". Maar geen reactie bij de Amerikaanse president. Daarop trok Merkel een grimas, schijnbaar denkend "Nou ja, dan maar niet".

Een gênant moment tussen de twee staatshoofden die sowieso niet bepaald twee handen op een buik zijn. Velen gingen ervan uit dat Trump de Duitse bondskanselier dan ook bewust had genegeerd. Maar dat beeld weerlegt de woordvoerder van het Witte Huis nu. "Ik denk niet dat hij de vraag gehoord heeft", aldus Sean Spicer in het Duitse blad Der Spiegel.

Een misverstand dus, luidt de verklaring van het Witte Huis. Maar of het nu met opzet was of niet, het feit dat Trump Merkel niet de hand schudde voor de camera's is volgens Duitse media symptomatisch voor de kille sfeer waarin Merkels bezoek aan Trump baadde. Goede relaties tussen de VS en Duitsland zijn echter belangrijk op het wereldtoneel. Volgens Der Spiegel toont de verduidelijking van Spicer dan ook aan dat het Witte Huis wil voorkomen dat Merkels eerste bezoek aan het Witte Huis van Trump als een mislukking de geschiedenis zal ingaan.

Meest gelezen