Hou u vast als... "London Bridge down" is en Nederlandse prinses krijgt eerste liefdesbrief

We brengen elke zondag een overzicht van wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Zo kreeg de Nederlandse prinses Ariane (9) een heuse liefdesbrief. Haar ouders stuurden daarop netjes een kaartje terug. Nog meer kinderlijke schattigheid viel er te rapen in Zweden waar de naamdag van Victoria werd gevierd. Denemarken werd dan weer ondergedompeld in rouw met het overlijden van prins Richard. De Britse pers wijdde menig artikel aan een dansende en werkschuwe William in het gezelschap van model Sophie Taylor, en The Guardian verklapte de codenaam gebruikt bij de dood van de Queen.

NEDERLAND: prinses Ariane heeft een moedige aanbidder

De jongste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, Ariane (9), heeft met Valentijn wel een heel bijzondere kaart gekregen. De 9-jarige René uit Tilburg is stapelverliefd op de prinses en onder enige aanmoediging van zijn juf had hij Ariane een heuse liefdesverklaring geschreven. "Ik vind dat je er mooi uitziet. Jij bent het mooiste meisje van de hele wereld", schreef hij haar.

En geheel onverwacht: René kreeg deze week zowaar post van het Koninklijk Huis. Willem-Alexander en Máxima bedankten hem voor de leuke brief aan hun dochter. Hij kreeg er een foto bovenop.

Ariane is volgende maand in Tilburg voor Koningsdag. René wil best gaan kijken, want hij wil graag met haar trouwen. Hoopt de aanstaande prins stiekem op een zoentje? "Niet als er allemaal mensen bij zijn", klinkt het stoer in een gesprek met Omroep Brabant.

Prinses Ariane en René.

DENEMARKEN: vlaggen halfstok en Joachim beschermt Nikolai

De vlaggen op paleis Amalienborg hangen halfstok. De Deense prinses Benedikte, de jongere zus van koningin Margrethe, heeft haar man verloren. Prins Richard zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg (82) stierf onverwacht op hun slot Berleburg in Duitsland. Benedikte verbleef net in Denemarken en reisde onmiddellijk af.

De twee leerden elkaar kennen op het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus in Amsterdam, en trouwden in 1968. Door het overlijden zal Benedikte er eind deze maand niet bij zijn als koning Filip en koningin Mathilde op staatsbezoek komen.

usage worldwide, Verwendung weltweit

Prins Joachim heeft ook een gesprek gehad met Deense Billed Bladet. De jongste zoon van koningin Margrethe praat daarin honderduit over zijn oudste zoon Nikolai, uit zijn eerste huwelijk met Alexandra. Nikolai wordt in augustus 18 jaar en is dan meerderjarig. Joachim benadrukt dat de jongen mag doen wat hij wil, ook al zullen de media altijd aandacht blijven hebben voor hem. "Hij moet zijn eigen leven leiden en een carrière uitbouwen", benadrukt de prins. Over de rol die zijn zoon draagt als Deense prins is Joachim ook duidelijk: "We gaan hem niet dwingen of forceren."

Joachim heeft wellicht het pad van de Noorse Marius in gedachten, de pluszoon van kroonprins Haakon. Marius studeert sinds kort in de VS om aan de aandacht van de pers te ontsnappen. Zijn moeder Mette-Marit vroeg dit jaar nog om zijn privacy te respecteren nadat menig "jeugdzonde" van Marius de kranten haalde.

Prins Joachim met zijn tweede echtgenote Marie en hun kinderen samen Athena en Henrik. Nikolai prijkt helemaal links op de foto, rechts staat broer Felix in beige kostuum.

GROOT-BRITTANNIË: loslippige The Guardian en dansende William

Tegen de gewoontes in heeft de Britse krant The Guardian een van de scenario's gepubliceerd mocht de Queen overlijden. Rond eindejaar schreven enkele tabloids ook al hoe de begrafenis zou verlopen. De 90-jarige koningin Elizabeth kampte toen met een hardnekkige verkoudheid.

Het scenario gaat uit van een kort ziektebed voor de Queen waarbij ze omringd zal zijn door haar familie en een zekere dokter Huw Thomas. Hij beslist wat openbaar gemaakt wordt en wat niet. Als ze overleden is, zal haar kabinetchef Christopher Geidt op een beveiligde lijn premier Theresa May verwittigen met de codenaam "London Bridge (is down)". Bij koning George was de codenaam trouwens "Hyde Park Corner".

Vervolgens worden alle landen waar de Queen staatshoofd (15) of symbolisch leider (36) is op de hoogte gebracht. Waar BBC vroeger het alleenrecht had op de primeur, is dat nu niet meer het geval. Het hof zal agentschap Press Association briefen en media wereldwijd krijgen het breaking news simultaan. Op Buckingham Palace zelf zal een bode aan de hekken een mededeling met rouwrand hangen. De officiële website zal prompt uit één pagina bestaan met het overlijdensbericht op een donkere achtergrond.

De tabloids hebben zich deze week werkelijk te pletter geschreven over de skireis van William. De prins bracht zonder vrouw en kinderen enkele ontspannende dagen door in Verbier (Zwitserland). Hij werd er gespot in het gezelschap van vrienden, onder wie het sensuele model Sophie Taylor. Alleen al The Sun kopte "What will Kate say?" en voorspelde dat de hertogin bij wijze van spreken haar man zou opwachten met de deegrol in de handen.

William begaf zich in Verbier ook naar een club waar hij zijn betere danspasjes bovenhaalde op de hit "I got 5 on it". Geniet u eventjes mee (met de handjes in de lucht): 

Hoe het ook zij: William koos zijn trip uit op de dagen dat de rest van de koninklijke familie flink de handen uit de mouwen stak voor de Commonwealth Day-herdenking. De prins kreeg opnieuw het etiket "werkschuw" opgeplakt en kranten rekenden snel uit hoeveel koninklijke taken hij dit jaar al ondernam: 13 op 72 dagen, zo blijkt. Daarbij werd wel vergeten tellen dat William een fulltime job heeft als helikopterpiloot bij de East Anglian Air Ambulance, en zowel dag- als nachtshiften klopt.

ZWEDEN: Victoria viert naamdag

Op de binnenplaats van het paleis in Stockholm troepten honderden Zweden en toeristen samen om met kroonprinses Victoria en haar gezin haar naamdag -naar de heilige Victoria- te vieren. De sfeer was erg gemoedelijk en Victoria kreeg het ene geschenk na het andere. De kleine Estelle (5) hielp haar moeder vlotjes mee om de bloemen, tekeningen en ballonnen te dragen. Manlief Daniël hield zich vooral bezig met de muts, wanten en fopspeen van zoon Oscar. Die laatste kon een ijsbeerknuffeltje uit het publiek scoren.

Claudio Bresciani/TT
Claudio Bresciani/TT

Meest gelezen