Rebellen voeren verrassingsaanval uit in Syrische hoofdstad Damascus

In het oosten van de Syrische hoofdstad Damascus zijn opnieuw zware gevechten uitgebroken tussen het regime en rebellen. Het grootste deel van Damascus is in handen van het regime van Bashar al-Assad, maar de rebellen hebben een verrassingsaanval uitgevoerd. Intussen dreigt Israël om het luchtafweersysteem van Assad uit te schakelen.

Vannacht hebben rebellengroepen vanuit twee wijken in het oosten van Damascus nieuwe aanvallen uitgevoerd op gebied dat stevig in handen was van het Assad-regime. Er zijn ook raketten en mortieren afgevuurd op het centrum van de hoofdstad.

De rebellen konden het regeringsleger verrassen omdat ze via tunnels achter de linies van Assad waren geraakt. Op tal van plaatsen wordt hevig gevochten en er zijn ook twee zware autobommen ontploft.

Het Syrische leger heeft de luchtmacht ingezet om de rebellen te bombarderen, maar op de grond zijn de Assad-getrouwen niet erg sterk. Veel troepen zijn verplaatst naar andere fronten in Syrië zoals Aleppo in het noorden, Tadmur (Palmyra) in het centrum of Deir ez-Zor in het oosten en het regime voelde zich relatief veilig in Damascus.

Het was wellicht de bedoeling van de rebellen om dat uit te buiten. De voorbije jaren zijn de anti-Assadstrijders grotendeels verdreven uit de buitenwijken van Damascus. Het Syrische regime doet daar nu vooral beroep op sjiitische milities uit Libanon, Irak, Iran en andere landen uit het Midden-Oosten om de rebellen te bestrijden.

Israël dreigt om Syrische luchtafweer te vernietigen

Nog vandaag heeft de Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman ermee gedreigd om de luchtafweersystemen van Assad in Syrië volledig te vernietigen. Dat zal gebeuren als de Syriërs nog eens het vuur openen op Israëlische gevechtsvliegtuigen.

Dat was vrijdag het geval toen Israëlische F-16's een bombardement uitvoerden in de buurt van Palmyra, in het centrum van Syrië. Volgens Israël was het de bedoeling om de overdracht van gesofistikeerde wapens aan de Libanese sjiitische militie Hezbollah -een erfvijand van Israël- te verhinderen.

Daarbij heeft het Syrische leger echter raketten afgevuurd op de Israëlische toestellen zonder die te raken. Israël waarschuwt omdat niet meer te doen en ook geen wapens meer te leveren aan Hezbollah. Zoniet wil Israël het omvangrijke systeem van luchtverdediging in Syrië totaal vernietigen. Dat kan leiden tot een nieuwe fase in de oorlog in Syrië en Israëlische bombardementen op een ogenblik dat daar zowel Amerikaanse, Russische, Britse, Franse en Arabische luchtmachten bombardementen uitvoeren.

Meest gelezen