Saudi's willen Jemenitische haven onder VN-toezicht plaatsen

De door Saudi-Arabië geleide coalitie stelt voor om de haven al-Hudaydah in Jemen onder controle en toezicht van de Verenigde Naties te plaatsen. Dat is een reactie op het doden van 42 ongewapende Somalische vluchtelingen enkele dagen geleden. Door de Saudische blokkade lijden meer dan zeven miljoen mensen in Jemen honger.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
42 Somaliërs die uit Jemen wilden vluchten, werden onlangs gedood

De burgeroorlogen in Jemen nemen dramatische proporties aan. Naast de aanhoudende gevechten, bombardementen en terreuraanslagen sterven nu ook alsmaar meer burgers van honger, onder hen vooral kinderen.

De economie van het land is volledig tot stilstand gekomen, medische voorzieningen bestaan nauwelijks en zeven miljoen Jemenieten zouden honger lijden.

Hun lijden wordt verergerd doordat de Arabische coalitie onder leiding van de Saudi's en Egypte de kusten die door de sjiitische Houthi-rebellen gecontroleerd worden, blokkeert waardoor er geen voedsel, medicijnen of humanitaire hulp meer naar Jemen kan, tenzij na lange en tergende controles. De Houthi's controleren het noorden, het centrum en het westen van het land met de hoofdstad Sanaa.

Enkele dagen geleden werd een boot  met Somalische vluchtelingen in de Rode Zee beschoten door een helikopter. Het gaat om mensen die voor de oorlog uit hun land naar Jemen waren gevlucht, maar die nu naar Soedan wilden ontkomen. Daarbij zijn 42 Somalische burgers gedood. Het is niet duidelijk wie de aanval heeft uitgevoerd, maar veel waarnemers gaan ervan uit dat het de Saudi's of hun bondgenoten waren.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

"Stel strategische haven onder VN-controle"

De Arabische coaltie ontkent alle betrokkenheid bij de beschieting van die boot, maar komt nu met een alternatief voorstel. Volgens de Saudi's zou de belangrijke haven van al-Hudaydah aan de Rode Zee onder controle van de Verenigde Naties moeten komen.

Dat zou dan mogelijk moeten maken dat humanitaire hulp naar dat deel van Jemen kan komen, zonder dat er kans is op smokkel van wapens naar de Houthi's, gezworen tegenstanders van de Saudi's.

De angel in het voorstel is dat al-Hudaydah in handen is van de Houthi-rebellen en die zullen die hoofdprijs niet zomaar willen afgeven, noch aan hun vijanden noch aan de Verenigde Naties.

Saudi-Arabië en zijn bondgenoten krijgen steeds meer kritiek dat ze Jemen zouden uithongeren. Onlangs heeft ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson kritiek geuit op de Saudi's. Ook de vorige Amerikaanse president Barack Obama had verdoken kritiek op de Saudische bondgenoten.

De burgeroorlog in Jemen krijgt veel minder media-aandacht dan die in Syrië en brengt ook veel minder vluchtelingen op de been, gewoon omdat veel Jemenieten door de blokkade hun land niet kunnen verlaten of er de middelen niet voor hebben. Volgens Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, sterven er elke week zeker duizend kinderen in Jemen aan de gevolgen van honger of ziekte.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen