Stephanie Mills: "De muziekindustrie kan zo hard zijn. Zo brutaal!"

Eind 1980 liet de wereld zich charmeren door de zachte discostamper "Never knew love like this before" van de Amerikaanse R&B-zangeres Stephanie Mills. Maar de toen prille twintiger voelde de muziekindustrie al snel als beklemmend aan, vooral het commerciële aspect ervan. Zichzelf verkopen en misschien verloochenen voor nieuw succes wilde ze niet. Mills, die woensdag 60 wordt, probeerde nadien dan ook haar eigen weg te gaan, met vallen en opstaan.

Na haar wereldhit legde Mills zich toe op haar echte liefde, de pure R&B, met regelmatig succes in Amerikaanse R&B-charts. Maar internationaal kon ze het commerciële succes van "Never knew love like this before" niet overdoen. En dat was eigenlijk een bewuste keuze, zo liet ze regelmatig in interviews weten.

"Ik ben nooit een artieste geweest die met de hoop meeheulde. Ik was niet de gemakkelijkste, iemand tegen wie je zegt: "Doe dit en doe dat!" Ik heb op een gegeven moment van mijn carrière, begin jaren 90, bewust afstand genomen. Ik was zo moe en werd alleen maar bekeken als een product. Dat was zeker toen ik een Grammy won voor "Never knew". Ik was niet meer dan een verkoopselement en dat kon ik niet langer aan. Daarom ben ik begonnen met een eigen opnamebedrijfje." (Muziekwebsite Urban Bridgez, juni 2012)

"Bij mij draaide het nooit om de muziekindustrie op zich, nee, het draaide om mezelf en om de dingen die ik graag doe."

"Ik wilde mijn contract bij een grote platenmaatschappij opzeggen, omdat die me muziek wilde doen maken die ik niet wilde maken. In plaats van voortdurende discussies daarover ben ik het afgestapt. Het was dus mijn eigen keuze om uit het wereldje te stappen. Toen ik dan vele jaren later opnieuw aanklopte bij muziekverantwoordelijken, toonden ze niet het minste respect voor mij. Dat ik vroeger hits had gehad, dat ik al een carrière achter de rug had, ze hadden daar geen respect voor." (Fanwebsite Prince, maart 2004)

"Wat kreeg ik dan te horen? Opmerkingen als "Je hebt je beste dagen gehad." Of, "Er komt niemand meer naar je kijken." En dus moest ik het maar op mijn eigen benen waarmaken. Dat is uiteindelijk een zeer wijze beslissing geworden."

"Ik vind het jammer als ik hoor dat een artiest, die ooit bekend was, van het kastje naar de muur gestuurd wordt door zakenlui. En dat gebeurt iedere dag opnieuw. Ik wéét hoe dat voelt."

"Er zijn momenten geweest dat ik het jammer vond dat ik deze job gekozen had, want de muziekindustrie kan zo hard zijn, zo brutaal! Ik heb met eigen ogen gezien hoe collega’s ten gronde gebracht werden door drugs en dergelijke. Ik heb me daar nooit aan bezondigd, maar ik begreep wel dat anderen een makkelijke prooi waren. Gelukkig kon ik terugvallen op een sterke familie, die me steeds door en door steunde. Zij zorgden ervoor dat ik met 2 voeten op de grond bleef en me niet zot liet maken. Want daarvoor is niet veel nodig in de muziekindustrie." (Urban Bridgez)

"Ik heb het nog altijd moeilijk met de dood van Michael Jackson (Mills was ooit het vriendinnetje van Michael Jackson en zelfs een mogelijke huwelijkspartner ("It was like, yeah, I’m going to be Mrs. Michael Jackson!"), nvdr) en van Whitney Houston. Ze waren 48 en 50, zo jong, maar zij tonen wel aan hoever deze industrie je kan drijven. Tegenwoordig kan alles en daar hou ik niet zo van."

"Het belangrijkste is dat je eerlijk bent tegenover jezelf. Dat ben ik altijd geweest en daarom ben ik ook nooit meegestapt in heersende trends. Ik heb nooit geprobeerd iemand anders te zijn."(Entertainmentwebsite Rolling Out, november 2016)

"Als ik een goede raad moet geven? Zoek iemand die iets begrijpt van de muziekindustrie, en niet iemand die een babysit voor je is. Dat is het laatste wat je nodig hebt, een babysit. Nee, zoek iemand die dingen voor jou op commercieel vlak in beweging kan zetten. Want jij hebt het talent, dus zorg dat dat verkocht geraakt."

Zoals bij Stephanie Mills dus op het eind van 1980, toen "Never knew love like this before" ook in Vlaanderen tot de 2e plaats doorsteeg in de Ultratop:

Meest gelezen