Sterren in de bres voor Somalië: vliegtuig vol voedsel tegen hongersnood

Een spontaan idee om geld in te zamelen om de hongersnood in Somalië tegen te gaan is in enkele dagen uitgegroeid tot een gigantisch succes. Een groepje sterren, gaande van bekende YouTubers tot acteur Ben Stiller, heeft Turkish Airlines niet alleen zover gekregen dat de luchtvaartmaatschappij een vliegtuig vol voedsel richting Somalië zal sturen. Ze zamelden ook al anderhalf miljoen dollar in om het vliegtuig te vullen.

Hoe het allemaal begon? Deze week vroeg YouTube en Snapchat-ster Jérôme Jarre in een video op sociale media aandacht voor de hongersnood die miljoenen Somaliërs treft.

Daarbij deed hij een oproep aan Turkish Airlines, de enige luchtvaartmaatschappij die naar het Oost-Afrikaanse land vliegt, om een vliegtuig ter beschikking te stellen dat de initiatiefnemers konden vullen met voedsel.

Zijn oproep veroverde in een mum van tijd het internet en kende al snel navolging van verschillende sterren. Onder meer acteur Ben Stiller en YouTube-ster Casey Neistat schaarden zich achter de actie. Neistat vertelde in zijn video: "Dit is het verhaal van wat er kan gebeuren wanneer de kracht van sociale media wordt ingezet voor iets goeds".

En met succes. Turkish Airlines liet intussen weten dat de luchtvaartmaatschappij een volle cargo ter beschikking stelt van de actie, wat gelijk staat aan 60 ton voedsel. Daarenboven mag de groep tot het einde van de Somalische hongercrisis voedselcontainers meesturen met de commerciële vluchten naar Somalië.

Jérôme Jarre, de man die de hele actie startte, heeft in een videobericht enthousiast gereageerd op de beslissing van Turkish Airlines. "Vrienden, ik ben zo gelukkig. Ik heb iets ongelooflijks te vertellen. Turkish Airlines heeft onze oproep geaccepteerd."

Eerst het vliegtuig, dan het voedsel

Het vliegtuig was dus in orde, nu het voedsel nog. Om die 60 ton te kunnen inzamelen, werd er een crowdfundingsactie gelanceerd via een GoFundMe-pagina "Love Army for Somalia, to solicit donations". In 10 dagen hoopten de initiatiefnemers een miljoen dollar op te halen, maar amper 24 uur na de lancering staat de teller al op anderhalf miljoen. 54.000 mensen hebben hun steentje al bijgedragen.

"We hebben bewezen dat onze kracht op individueel vlak misschien niet veel betekent, maar dat we bergen (vliegtuigen) kunnen verzetten wanneer we ons verenigen. We zijn vastbesloten om ervoor te zorgen dat Somalië de hulp krijgt die het land nodig heeft."

Het vliegtuig van Turkish Airlines kan 27 maart dus vertrekken mét 60 ton voedsel aan boord. Het voedingspakket zal bestaan uit rijst, plantaardige olie, biscuits, bloem, suiker en havermout. Voor de eerste vlucht zal het eten gekocht worden in Istanbul, maar daarna willen de initiatiefnemers lokale ondernemingen in Somalië steunen.

Meest gelezen