Tweet veroorzaakt epilepsieaanval, man opgepakt voor cyberstalking

In de Verenigde Staten is een 29-jarige man gearresteerd omdat hij op Twitter een geanimeerd, flitsend bericht gestuurd had naar een schrijver om zo een epilepsieaanval uit te lokken.

In december stuurde John Rayne Rivello, een 29-jarige Amerikaan, een geanimeerde, flikkerende gif via Twitter met als bedoeling een epilepsieaanval uit te lokken bij journalist Kurt Eichenwald. De boodschap van het bericht? "Je verdient een aanval voor je berichten." Eichenwald heeft openlijk gecommuniceerd over zijn aandoening, dus Rivello wist wat het effect kon zijn van zijn bericht.

De journalist kreeg effectief een aanval en had nog wekenlang last van de effecten na de epilepsie-aanval en kreeg nog verschillende andere gelijkaardige berichten. Zijn advocaat reageerde hevig: "De Twitter-boodschap was niet anders dan wanneer je een bom of miltvuur in een enveloppe verstuurt. Het stimuleert een fysiek effect."

"Laten we kijken of hij sterft"

Onderzoekers ontdekten dat Rivello berichten naar andere Twitteraars gestuurd had over Eichenwald en zijn plan om hem virtueel aan te vallen. Zo stuurde hij onder meer: "Ik hoop dat dit een aanval veroorzaakt" en "Laten we eens kijken of hij sterft". Ook vonden de speurders een screenshot van een gewijzigde Wikipedia-pagina waarop Eichenwalds sterfdatum op 16 december gezet was, een dag nadat Rivello de afbeelding verstuurd had. Rivello had zelf ook opzoekingswerk gedaan naar manieren om een epilepsie-aanval op te wekken.

Waarom Rivello Eichenwald op die manier viseerde, blijft voorlopig onduidelijk, maar men vermoedt dat het gerelateerd is aan zijn kritiek op Donald Trump. Eichenwald heeft zich op Twitter immers meermaals een stevige criticus van Trump getoond.

Cyberstalking

Na de aanval in december vertelde de Britse professor neurofysiologie Stefano Seri aan de BBC dat de tweet heel zorgvuldig geconstrueerd moest zijn, maar dat het technisch mogelijk was. "Plotse veranderingen in lichtintensiteit of helderheid kunnen een epileptische aanval uitlokken. Het meest gevoelige bereik is ongeveer 15 à 25 flitsen per seconde. De afbeelding zou het grootste deel van het gezichtsveld moeten innemen."

"Moderne led-schermen zijn niet zo uitlokkend als oudere. Er is een zorgvuldig ontworpen stimulans nodig om een epilepsie-aanval te veroorzaken."

Rivello werd aangeklaagd voor criminele cyberstalking en kan een gevangenisstraf van tien jaar krijgen, bericht de New York Times. 

Meest gelezen