Amerikaanse choreografe Trisha Brown (80) is overleden

In de VS is choreografe Trisha Brown gestorven. Dat meldt haar gelijknamige dansgezelschap op Facebook. The New York Times roemt haar als "steunpilaar van de Amerikaanse postmoderne dans". Ze was 80.
AFP or licensors

"Het is met groot verdriet dat we het nieuws delen dat de artieste Trisha Brown op 18 maart in San Antonio in Texas is overleden na een langdurige ziekte." Met die woorden meldt de Trisha Brown Company vandaag het overlijden van haar stichter.

Brown was het laatst actief in 2011. Sindsdien was ze in behandeling voor dementie. Voorheen was ze meer dan 30 jaar een grote naam in de wereld van de hedendaagse dans. Ze creëerde choreografieën als "Walking on the wall", "Roof piece", "Accumulation", "Glacial decoy", "Opal loop/Cloud Installation", "Set and reset", "Lateral pass", "Newark", "Astral convertible", "Foray forêt" en "Astral converted".

In 1988 bekroonde de Franse regering haar met de titel van ridder in de Ordre des Arts et Lettres. In 2000 promoveerde ze tot officier en in 2004 tot commandeur. In 1991 won ze als eerste vrouw de MacArthur Award.

The New York Times omschrijft Brown als een "steunpilaar van de Amerikaanse postmoderne dans". Ze was 80.

Meest gelezen