Bellot gaat apart met regio's overleggen over geluidsnormen

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) gaat de komende dagen apart overleggen met de Vlaamse en Brusselse regering over de geluidsnormen voor vliegtuigen op Zaventem. Dat is afgesproken op het overleg dat Bellot vanmorgen had met de Brusselse, Waalse en Vlaamse regering. Het Brussels Gewest voerde begin dit jaar strengere geluidsnormen in voor de vliegtuigen op Zaventem. Vlaanderen voerde daarop tot twee keer toe een belangenconflict in. Sindsdien zit het conflict muurvast.
Christophe Ketels / COMPAGNIE GAGARINE

De vergadering verliep vanmorgen in een serene en structurele sfeer, maar er is nog heel wat werk, klonk het eensgezind na afloop. De afgelopen drie weken waren verschillende technische werkgroepen aan de slag. Vandaag werd een stand van zaken opgemaakt van hun werkzaamheden.

Minister Bellot zal nu de komende dagen bilaterale gesprekken voeren met de Brusselse, Vlaamse en Waalse - "hoewel die minder betrokken is" - regering om te zien of er nog punten van vergelijk gevonden kunnen worden. Intussen moeten nog twee technische punten uitgeklaard worden. Pas dan volgt een nieuwe plenaire vergadering, wellicht nog voor het volgende Overlegcomité, aldus Bellot.

Bourgeois: "Nog grote meningsverschillen"

Het tweede Vlaamse belangenconflict loopt af op 22 april. Als er dan geen akkoord is, kunnen de strengere Brusselse geluidsnormen ingaan.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) hoopt dat er tegen dan alsnog een oplossing uit de bus komt, maar hij benadrukt dat er nog steeds grote meningsverschillen zijn.

"Er is een rationelere sfeer, maar er is nog discussie", aldus Bourgeois. "Elk heeft zijn prioriteiten en wensen en daar zijn nog grote verschillen tussen. Dat moet politiek opgelost worden, te beginnen met bilaterales en ik hoop dat dat gebeurt aan een hoog tempo."

Meest gelezen