Brussels huisvuil blijft liggen door staking

Er wordt gestaakt bij Net Brussel, dat instaat voor de huisvuilophaling in de hoofdstad. Er rijden vandaag amper vrachtwagens uit om het huisvuil op te halen. Als de gesprekken met de directie niets opleveren, dan wordt er morgen opnieuw gestaakt.

Aan de drie grote depots Triomf, Neder-Over-Heembeek en Vorst werden er vanmorgen blokkades opgesteld. Met name de huisvuilophalingen die niet in het arbeidsreglement waren voorzien, die van 6.00 uur en 6.30 uur, werden door de stakers geviseerd.

"We willen duidelijk maken dat er nog wijzigingen nodig zijn aan de huidige situatie waar er te weinig personeel en vrachtwagens zijn. Het is nu aan de directie", vertelt Patrice De Brandt, secretaris van de Franstalige christelijke overheidsvakbond.

Het is dus afwachten of er dinsdag opnieuw blokkades gevormd worden door de stakers. "De hervorming is slecht berekend, niet compleet en vooral te snel. Er moeten eerst middelen bijkomen, vooraleer er kan hervormd worden", aldus De Brandt.

Brussels staatssecretaris voor Openbare Netheid en Vuilnisophaling en -verwerking Fadila Laanan (PS) is verrast en betreurt de staking aangezien de gesprekken met de vakbonden over de hervorming nog bezig zijn. Op 27 maart is er een volgende vergadering. "Ik ben een vrouw van de dialoog, niet van het conflict. Ik ben ervan overtuigd dat een constructieve dialoog de belangen van de werknemers en de inwoners kan verzoenen", aldus Laanan.

Meest gelezen