De Backer vraagt Europese Commissie "spelregels transportsector te verduidelijken"

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open VLD) gaat aan de Europese Commissaris voor Transport Violeta Bulc vragen om met nieuwe Europese maatregelen te komen die "de spelregels voor de transportsector verduidelijken en herzien". Dat zegt hij nu blijkt dat steeds meer transportbedrijven fysieke bedrijfjes oprichten in Oost-Europese landen.

VRT Nieuws onthulde vanmiddag dat Belgische bedrijven steeds sluwer worden in het omzeilen van Belgische sociale wetgeving. Dat ze gebruikmaakten van postbusbedrijven in Oost-Europese landen was al langer bekend, maar nu blijkt dat ze ook steeds vaker fysieke bedrijven starten in die landen. Er zijn zelfs adviesbedrijven die je willen helpen bij het omzeilen van de Belgische wetgeving door goedkope Oost-Europese chauffeurs in te zetten.

"Niet aanvaardbaar"

"Schijnconstructies en postbusbedrijven oprichten in Oost-Europa om de Europese en Belgische spelregels te omzeilen zijn niet aanvaardbaar", benadrukt staatssecretaris De Backer als reactie in een persbericht. "Daarom maakt deze regering van de strijd tegen sociale dumping een prioriteit. We pakken dat aan met strenge controles."

"Naast de vestigingscontroles worden ook steeds vaker controles op de weg uitgevoerd. In 2016 hebben we 20 miljoen euro geïnd aan sancties en regularisaties voor sociale dumping in de transportsector. Dat is 4 miljoen meer dan in 2015. In 2017 gaan we door en zullen we 1.000 extra gemeenschappelijke controles doen met alle diensten samen. De focus ligt duidelijk op het aanpakken van sociale dumping."

Europees niveau

"De transportsector is een internationale sector. Sterk gecoördineerde acties op Europees niveau zijn nodig om eerlijke concurrentie voor de Belgische bedrijven", benadrukt De Backer nog. "Daarnaast moeten we ook werk blijven maken van eenvoudige en duidelijk controleerbare regels op Europees niveau."

"Ik ga daarom ook langs bij transportcommissaris Violeta Bulc. Ik dring aan om met nieuwe Europese maatregelen te komen, die de spelregels voor de transportsector verduidelijken en waar nodig herzien. Zo pakken we met alle lidstaten samen de grensoverschrijdende sociale dumping aan en garanderen we een eerlijk speelveld voor onze Belgische bedrijven."

Meest gelezen