Docent deontologie in politie-opleiding: "Veel valkuilen voor agenten, zoals sociale media"

De politieagenten die nu afstuderen, zijn veel beter deontologisch gewapend dan vroeger. Dat zegt commissaris Marc Jaspers, die het vak deontologie geeft in de politieopleiding. "De deontologische code pomp ik er écht in. Een regelmatige herscholing zou niet slecht zijn."

Vanochtend raakte bekend dat er binnen de Antwerpse politie een WhatsApp-groep bestaat waarin een twintigtal politieagenten zich racistisch uitlaten. En dat is niet de eerste keer. In het verleden doken nog al dergelijke verhalen op en het Comité P liet eerder al verstaan dat de Antwerpse politie dringend werk moet maken van maatregelen tegen discriminatie.

"Er worden nochtans veel uren deontologie gegeven in onze politieopleiding", zegt Marc Jaspers aan VRT Nieuws. Hij is commissaris en geeft al vijftien jaar deontologie in de politieopleiding. "Zo'n 24 uur geef ik aan het begin van de opleiding, wat toch niet weinig is. Daarin pompen we de deontologische code er echt in. Vanaf dat moment tot aan hun pensioen zijn ze afhankelijk van die code. Dat beseffen ze maar al te goed."

Die deontologische code is ooit vastgelegd voor alle korpsen in het hele land. "Daarin staan afspraken over hoe agenten met mensen moeten omgaan, maar ook zaken rond discriminatie en racisme. Het is de bedoeling om de neuzen van alle 40.000 agenten in dezelfde richting te laten wijzen."

Slip of the tongue

Maar hoe kan het dan dat er telkens nieuwe verhalen opduiken van racisme binnen de politie? "Er zijn veel valkuilen voor agenten en sociale media zijn er een van", zegt Jaspers. "Zoals overal zijn er rotte appels aanwezig (hij verwijst onder meer naar Mechelen, waar een agent een racistische foto van commissaris Jinnih Beels verspreidde, nvdr.). Die moeten eruit en zullen er ook wel uitgaan. Maar ik ben ervan overtuigd dat het merendeel van de agenten zulke uitspraken niet meent. Het is een slip of the tongue, waar ze later spijt van hebben, maar die wel grote gevolgen kan hebben."

"De mensen die nu afstuderen, zijn beter gewapend dan vroeger. Daar durf ik mijn hand voor in het vuur steken. Vroeger was het veel minder in de opleiding aanwezig", benadrukt de docent nog. Al moeten de studenten het natuurlijk wel onthouden eens ze aan het werk zijn. "Er speelt ook groepsgedrag mee, natuurlijk. Iemand start met iets en de rest speelt erop in. Daarom ga ik pleiten voor een herscholing voor mensen die al langer in dienst zijn. Regelmatig terugkomen (voor een korte deontologische opleiding, nvdr.) kan al helpen."

Meest gelezen