FBI onderzoekt Russische inmenging tijdens Amerikaanse verkiezingscampagne

De FBI voert een onderzoek naar eventuele Russische inmenging tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne. Dat heeft topman James Comey bekendgemaakt tijdens een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden. Ook eventuele banden tussen het Trump-kamp en Rusland worden onderzocht.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Het onderzoek wil meer licht werpen op de aard van de banden van verschillende personen die verbonden waren aan de campagne van presidentskandidaat Trump en de Russische regering", zei Comey. "We gaan ook na of er enige coördinatie was tussen de Trump-campagne en de Russische bemoeienissen."

De FBI-directeur zei verder nog dat hij niet meer details kon geven omdat het om een lopend onderzoek gaat. Het is dus niet duidelijk naar wie het onderzoek loopt, maar verschillende personen die dicht bij Trump staan, zijn er al van beschuldigd contacten te hebben gehad met de Russen. Veiligheidsadviseur Michael Flynn moest daardoor al na enkele weken ontslag nemen.

Er deden al verschillende maanden geruchten de ronde dat de FBI de Russische tussenkomst bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen onderzocht, maar meestal is het agentschap niet erg mededeelzaam over zijn activiteiten. Comey zegt nu dat hij de toestemming heeft gekregen van het ministerie van Justitie om te bevestigen dat er een onderzoek gaande is.

Mike Rogers, de baas van de nationale veiligheidsdienst NSA, zei tijdens dezelfde hoorzitting dat zijn dienst bij haar bericht uit januari blijft. Dat bericht, een "assessment" (inschatting), luidde dat Moskou de kandidate van de Democraten, Hillary Clinton, wou verzwakken, maar niet dat de Russen Trump in het Witte Huis wilden. Wat het Kremlin dan wel wilde, is onduidelijk.

Trump Tower is niet afgeluisterd

Comey kreeg ook vragen over de uitspraken van president Trump dat zijn voorganger Barack Obama tijdens de verkiezingscampagne de telefoons in de Trump Tower zou hebben afgetapt. "Ik heb geen informatie die de tweets van de president bevestigen en we hebben dat grondig onderzocht", zei Comey.  Hij ontkende ook dat een president, noch iemand anders, het recht heeft om iemand te laten afluisteren.

Volgens onze correspondent in de VS, Björn Soenens, lijkt de afluisterzaak daarmee definitief van de baan. "Er zijn zelfs stemmen bij de Republikeinen die suggereren dat Trump zich bij Obama moet excuseren, dat de tweets van Trump loze claims waren, gebaseerd op "talk radio" en op Fox televisie. Er was niets van aan en ze ondermijnden de democratie".

"Het was eigenlijk een "shit-show" voor Donald Trump, een zeer ontgoochelende dag, een afgang voor al zijn beweringen", aldus Soenens.

Nog voor de aanvang van de hoorzitting had Trump nog in enkele tweets de hele kwestie afgedaan als "fake news" en een campagne van de Democraten, die er niet in slagen hun nederlaag te aanvaarden. Trump wond zich vooral op over de vele lekken van vertrouwelijke informatie vanuit de inlichtingendiensten die niet getraceerd kunnen worden.

Meest gelezen