Frankrijk maakt zich op voor onuitgegeven presidentieel debat

In Frankrijk nemen de vijf belangrijkste kandidaten voor de presidentsverkiezingen het vanavond tegen elkaar op in een groot televisiedebat georganiseerd door TF1, goed een maand voor de eerste ronde van de verkiezingen. Bijna drie uur lang zullen de presidentskandidaten elkaars ideeën voor Frankrijk bekampen. Het debat is onuitgegeven: nog nooit werd in Frankrijk een dergelijk groots opgevat televisiedebat georganiseerd tussen de presidentskandidaten.

Wie neemt deel aan het debat?

Voor de Franse presidentsverkiezingen zijn er in totaal elf kandidaten. Maar aan het debat van TF1 zullen slechts vijf kandidaten deelnemen, de vijf "belangrijkste" kandidaten. Het gaat om:

 • Jean-Luc Mélenchon, de frontman van de radicaal-linkse beweging La France insoumise.
 • Benoît Hamon, de kandidaat voor de Franse socialisten van de PS.
 • Emmanuel Macron, die zich met zijn beweging En Marche graag opwerpt als de kandidaat van het centrum.
 • François Fillon, de kandidaat van de centrum-rechtse partij Les Républicains.
 • Marine Le Pen, de frontvrouw van het rechts-populistische Front National.

De grootste Franse commerciële omroep koos de vijf kandidaten uit op basis van hun resultaten in de peilingen. TF1 kreeg hiervoor uit verschillende hoeken kritiek omdat de zender zo de gelijkheid van àlle kandidaten niet zou respecteren. Presidentskandidaat Nicolas Dupont-Aignan stapte uit protest tegen het debat op tijdens een studiogesprek in het TF1-journaal. Maar de omroep kreeg wel degelijk groen licht van de Raad van State om het debat te organiseren.

Hoe zal het debat verlopen?

Het debat begint om 21 uur en zal ruim 2,5 uur in beslag nemen. De kandidaten zullen debatteren over drie grote thema's:

 • Welk maatschappijmodel voor Frankrijk? Hier zullen onder meer de onderwerpen veiligheid, immigratie en ecologie aan bod komen.
 • Wel economisch model voor Frankrijk? De kandidaten zullen tijdens dit onderdeel spreken over onder meer fiscaliteit en sociale bescherming.
 • Welke plaats voor Frankrijk in de wereld? Dit derde luik zal gaan over Europa, terrorisme en grenzen.

De redactie van TF1 zal de antwoorden en tussenkomsten van de vijf presidentskandidaten strikt chronometreren. Zo krijgt elke kandidaat twee minuten om te antwoorden, na anderhalve minuut zullen de tegenkandidaten mogen interpelleren.

Voor aanvang van de drie grote thema's zullen de kandidaten elk om beurt moeten antwoorden op de vraag "Welke president wil u zijn?". Daarvoor krijgen ze anderhalve minuut. Op het einde krijgen de vijf ook nog eens anderhalve minuut om elk een conclusie te berde te brengen. De chronologie van de kandidaten is per lottrekking gebeurd.

Het publiek zal bestaan uit 420 mensen. Elke kandidaat mag 36 aanhangers meebrengen, de rest van de stoelen zal bezet worden door medewerkers van TF1, om te vermijden dat er ongewenste gasten opduiken. Het decor bestaat uit een sobere ronde agora-opstelling, waarbij de kandidaten naar elkaar zullen kunnen kijken. De kleuren van de studio zijn grijs en beige, om te vermijden dat het decor politieke connotaties zou krijgen.

(lees verder onder foto)

Hoe hebben de kandidaten zich voorbereid?

 • Voor Emmanuel Macron wordt het een grote test, want hij heeft nog nooit echt deelgenomen aan debatten met tegenkandidaten. Zijn entourage heeft hem gebrieft over de lengte van zijn antwoorden en heeft hem ook voorzien van enkele voorbereide korte replieken, aangezien ze verwachten dat Macron vanavond het meeste zal worden aangevallen door de andere kandidaten. Voor Emmanuel Macron komt het er - als kandidaat van het anti-establishment - vanavond op aan om zich te tonen als een geloofwaardige toekomstige president. Zijn uitstekende opiniepeilingen staan op het spel.
 • François Fillon moet er vanavond in zien te slagen om het juk van het schandaal rond de vermeende fictieve jobs van zijn vrouw van zich af te gooien. Zijn campagneteam heeft het voorbije weekend gewerkt aan debatfiches en Fillons teamleden hebben hun kandidaat via een rollenspel voorbereid op de tegenkandidaten.
 • De socialistische kandidaat Benoît Hamon heeft gisteren nog een grote verkiezingsmeeting gehad en is volgens zijn entourage zo helemaal voorbereid op het debat. Het zal voor Hamon belangrijk zijn om zich te onderscheiden van de radicalere linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon en om de twijfelende kiezers ervan te overtuigen niet te stemmen op Macron uit vrees dat een stem voor de PS een verloren stem zou zijn.
 • Jean-Luc Mélenchon van zijn kant heeft zich naar eigen zeggen in alle rust voorbereid op het debat van vanavond en wil het vooral over zijn eigen programma hebben. Mélenchon zal de linkse kiezers moeten overtuigen om niet op Hamon of Macron te stemmen door zich te onderscheiden van die twee kandidaten.
 • In de entourage van Marine Le Pen is te horen dat de FN-kandidate de programma's van de tegenkandidaten heeft uitgeplozen om hen op eventuele tegenstrijdigheden te kunnen wijzen. Voor Le Pen zelf zal het erop aan komen om haar programma als een realistisch en betaalbaar alternatief te verkopen. Ook zal ze moeten proberen te vermijden dat de focus al te veel komt te liggen op het schandaal rond de vermoedelijk fictieve Europese jobs van twee van haar medewerkers.

(Foto van links naar rechts: Le Pen, Hamon, Macron, Mélenchon en Fillon)

Deredactie.be brengt straks een liveblog waarin we het debat voor u op de voet volgen.

Meest gelezen