Heilig Grafkerk in Jeruzalem in oude glorie hersteld

In Jeruzalem is de restauratie van de Heilig Grafkerk afgerond. "Dit is een historisch moment", zei projectleider Antonia Moropoulou. Volgens de Bijbel staat het gebedshuis op de plek waar Jezus Christus begraven was.
AFP or licensors

Tien maanden heeft de restauratie van de Heilig Grafkerk geduurd, maar nu is het monument in Jeruzalem helemaal in zijn oude glorie hersteld.

De werken waren meer dan nodig want door vochtinsijpeling waren de stenen van het gebouw al decennialang fragiel en poreus. Al in 1947 hadden de destijds verantwoordelijke Britten de constructie met stalen balken verstevigd. Op diezelfde balken brandden vele pelgrims sindsdien kaarsen waarvan het roet de beige stenen zwart blakerde.

Nu is alles hersteld en is de kerk zelfs tegen aardbevingen beveiligd. Een deel van een muur is vervangen, spleten in de rots zijn met een speciale mortel gedicht en de buitenste stenen platen zijn met metalen stiften vastgezet en gereinigd.

Ruim 50 mensen, zoals ingenieurs, archeologen en restaurateurs waren bij de werkzaamheden betrokken. De restauratie kostte bijna 3,5 miljoen euro. Het geld kwam onder meer van de vzw World Monuments Fund uit New York en privésponsors. De Grafkapel bleef tijdens de werken de hele tijd toegankelijk.

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen