Katy Perry: "Wilde mijn lesbische gevoelens wegbidden"

"I kissed a girl and I liked it": er zit meer waarheid in het doorbraaknummer van Katy Perry dan gedacht. De Amerikaanse zangeres heeft afgelopen weekend een prijs in ontvangst genomen voor haar inzet voor de LGBT-gemeenschap. In haar bedankingsspeech biechtte Perry op dat ze als tiener zelf heeft geworsteld met haar geaardheid.
2016 Invision

Tijdens het gala van Human Rights Campaign in Los Angeles kreeg Perry de National Equality Award. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan mensen die zich inzetten voor de holebi- en transgendergemeenschap. Perry verwees naar haar doorbraaknummer "I kissed a girl and I liked it" uit 2008 om een boekje open te doen over haar eigen lesbische gevoelens. Want Perry deed meer dan kussen alleen, zo vertelde ze over haar lesbische fling.

"Ik ben maar een zangeres: ik zeg de waarheid en geef mijn fantasie vorm in muziek. Toen ik "I kissed a girl" uitbracht, wist ik dat ik een discussie op gang had gebracht", zegt ze. En daar is Perry trots op.

"Mijn eigen seksualiteit is niet zo zwart-wit. Maar dat leek niet te verenigen met mijn afkomst: ik ben een meisje dat in gospel-koren gezongen heeft en is opgegroeid tussen leeftijdsgenoten die heilig overtuigd waren van het nut van heropvoedingskampen voor holebi's", aldus Perry, die uit een streng katholiek gezin komt. "Op religieuze kampen heb ik zelf geprobeerd om die geaardheid weg te bidden (letterlijk: "to pray the gay away", nvdr).

"Je kiest je familie niet, wel je toekomst"

Eens Perry na haar tienerjaren haar horizonten begon te verruimen, kwam ze in contact met gelijkgezinde jongeren. "Ze waren vrij, sterk, vriendelijk en open, helemaal anders dan de mensen die ik tot dan kende. Ze hebben me aangemoedigd om voor mezelf te leren denken, en voor mijn geluk te gaan. Je kiest je familie niet, maar wel je toekomst", aldus Perry, die niet langer wil zwijgen. "Ik wil opstaan voor rechtvaardigheid en gelijkheid, voor iedereen."

Meest gelezen