Marc Coucke is geen miljardair meer, aldus Forbes

De Belgische zakenman Marc Coucke staat niet meer op de jaarlijkse lijst van miljardairs van het Amerikaanse zakenmagazine Forbes. De voorbije twee jaar was dat wel het geval. De lijst wordt dit jaar aangevoerd door Bill Gates, de voormalige topman van Microsoft. Albert Frère en Patokh Chodiev zijn de enige Belgische miljardairs op de lijst.

Coucke was drie jaar geleden opgenomen in de Forbeslijst van miljardairs nadat hij zijn bedrijf Omega Pharma had verkocht aan de Amerikaanse groep Perrigo. Nu heeft Coucke inderdaad fors geïnvesteerd in het dierenpark Paira Daiza, in andere bedrijven en in de voetbalclub  KV Oostende, maar ook dat is vermogen.

Wel een vaste Belgische waarde in de rangschikking van Forbes is de Waalse financier Albert Frère. Die prijkt op de 334e plaats met een vermogen van 4,9 miljard dollar. De enige andere Belg -zij het met Oezbeekse roots- is Patokh Chodiev op de 1.1261e plaats en een vermogen van 1,8 miljard dollar.

Dit jaar zijn er in totaal 2.043 mensen met een vermogen van een miljard dollar of meer. Dat is meer dan ooit tevoren en samen bezitten die 7.670 miljard dollar. Dat is 18% meer dan vorig jaar. Dat verbaast ook niet, want de aandelenkoersen zijn de laatste maanden fors gestegen.

De lijst wordt opnieuw aangevoerd door Bill Gates, de voormalige topman van Microsoft. Die heeft zowat 86 miljard dollar op zak. Nog een vaste waarde is de Amerikaanse financier Warren Buffett op de tweede plaats met 75,6 miljard dollar.

In die groep zijn er 227 vrouwen en ook dat is een record. De rijkste vrouw is Liliane Bettencourt van het Franse imperium L'Oréal op de 14e plaats met een vermogen van 39,5 miljard dollar.

Bekende gezichten in de top-10

1. Bill Gates VS, Microsoft 86 miljard dollar
2. Warren Buffett VS, Berkshire Hathaway 75,6 miljard
3. Jeff Bezos VS, Amazon 72,8 miljard
4. Amancio Ortega Spanje, Inditex (Zara) 71,3 miljard
5. Mark Zuckerberg VS, Facebook 56 miljard
6. Carlos Slim Mexico, telecom 54,6 miljard
7. Larry Ellison VS, Oracle 52,2 miljard
8. Charles Koch VS, Koch 48,3 miljard
9. David Koch VS, Koch 48,3 miljard
10. Michael Bloomberg VS, Bloomberg 47,5 miljard

Ongelijkheid neemt steeds meer toe

De cijfers van Forbes lijken ook de stelling van de hulporganisatie Oxfam te bevestigen dat de ongelijkheid in de wereld steeds meer toeneemt, zowel in de meeste geïndustrialiseerde landen als in de ontwikkelingslanden.

Oxfam geeft daarbij het voorbeeld van Indonesië, met bijna 260 miljoen inwoners het grootste en meest bevolkte land van Zuidoost-Azië. De vier rijkste Indonesiërs op de Forbes-lijst bezitten samen meer dan de 100 miljoen armste inwoners van dat land. Indonesië is één van de landen met een erg grote ongelijkheid wat ook de ontwikkeling van dat enorme land afremt.

Meest gelezen